Het radioverslag van de voetbalwedstrijd Spanje Ė Nederland wordt door veel Nederlanders via YouTube en de internetsite van de NOS terug beluisterd.

Het commentaar bij de wedstrijden van Oranje wordt tijdens die WK voor het eerst door het duo Jack van Gelder en Ronald van der Geer op Radio 1 gegeven. Jack van Gelder doet het radioverslag van Oranje al tientallen jaren. Tijdens het EK voetbal in 1988 was het radioverslag van de NOS-commentator zelfs aanleiding voor het uitbrengen van plaat. Na de onverwachte en spraakmakende winst van Nederland op Spanje is het fantastische commentaar van het duo Van Gelder en Van der Geer aanleiding om een oproep aan de NOS te doen om het radiocommentaar van Radio 1 als extra geluidsspoor bij het beeldverslag aan te leveren. De oproep staat op de mediaweblog van Piet Boon.

BBC doet het alDe Britse omroep BBC voegt in het Verenigd Koninkrijk al meer dan tien jaar bij belangrijke wedstrijden een extra geluidsspoor met alternatief commentaar bij het tv-verslag toe. Tijdens het WK voetbal in BraziliŽ wordt het commentaar van de radiozender BBC 5Live toegevoegd. In Nederland hebben betaalzenders enkele keren met een alternatief geluidsspoor bij belangrijke wedstrijden geŽxperimenteerd. Zo kan men tijdens een wedstrijd tussen aartsrivalen Ajax en Feyenoord via een tweede geluidskanaal naar een duo-verslaggeving van supporters van beide voetbalclubs luisteren.

Technische obstakelsHoewel de oproep begrijpelijk is, lijkt de uitvoering er door technische obstakels er niet te komen. Het is met verschillende aanvoer van tv- en radioverslag een moeilijke zaak op het geluid geheel synchroon te laten lopen in het aanvoersignaal naar tv-aanbieders die Nederland 1 via eigen netwerken naar de kijker doorzetten. Daarnaast zijn er geen afspraken met aanbieders over de doorgifte van een eventueel extra geluidsspoor met het radioverslag gemaakt. Niet alle aanbieders geven het aanvoersignaal integraal op het eigen netwerk door. Zo filteren KPN, UPC en Ziggo het HbbTV-signaal uit het aanvoersignaal.