Mensen installeren erg makkelijk malware, zelfs als ze daar maar een kleine beloning voor krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit Carnegie Mellon, die gebruikers onbekende programma's liet installeren in ruil voor een paar cent.

'Veel mensen downloaden malware voor een cent'

De onderzoekers gaven gebruikers de mogelijkheid om een bestandje te downloaden, genaamd Client.exe. Als de gebruiker dat programma zou downloaden, zou hij uiteindelijk één cent krijgen. De bedragen die werden uitgekeerd gingen steeds omhoog, tot uiteindelijk 1 euro.

Stimulering
De conclusie was dat mensen al snel alle voorzorgsmaatregelen overboord zetten als ze maar een kleine stimulering krijgen. 22% van de proefpersonen installeerde het .exe-bestand al wanneer ze 1 cent konden verdienen, tot wel 60% als er 50 cent of een euro werd geboden.

Geen bewijs
In het programma dat de proefpersonen downloadden, stond vermeld dat het "om een onderzoek ging", maar de deelnemers kregen daarvoor verder geen bewijs aangeleverd. Het programma was verder niet te linken aan de universiteit of aan het onderzoek.

Waarschuwing
Volgens de onderzoekers is dit een waarschuwing aan beveiligingsonderzoekers. Ze vinden dat beveiligingssoftware moet worden aangepast om mensen tegen zichzelf in bescherming te nemen, omdat zij malware installeren voor een relatief kleine beloning.

Blijven opletten
Het onderzoek toont ook nog eens aan dat je bij ieder programma moet blijven opletten. Installeer dus geen .exe-bestanden of andere programma's die je niet kent, en klik nooit op email-links van onbekende afzenders.