Wie nog niet genoeg had aan de 550 officiŰle smileys kan zijn hart ophalen, want vanaf nu zijn er 274 nieuwe 'emoji' bij gekomen. De Unicode Consortium, die de vrolijke emoticons reguleert, maakt het mogelijk om nu (eindelijk) een middelvinger of en thermometer naar iemand te sturen.

250 nieuwe smileys ge´ntroduceerd
De emoji worden binnenkort automatisch ge´mplementeerd. Waar dat gebeurt, hangt af van de individuele organisaties die bij de Unicode Consortium zijn aangesloten. Dat zijn grote bedrijven als Facebook, Google, Twitter en Adobe. Zij kiezen ervoor wanneer ze de nieuwe smileys implementeren in hun systemen. Zodra Apple dat dus doet, zul je ze op je iPhone kunnen gebruiken.

Universele standaard

Unicode is een universele standaard waarmee digitale tekens worden gestandaardiseerd. Dat is handig voor ontwikkelaars die bijvoorbeeld nieuwe smileys bedenken, maar het zorgt er ook voor dat een teken in een andere taal door alle browsers geaccepteerd wordt.

Lijst

De smileys zijn nu dus toegevoegd aan de nieuwe Unicode-standaard, versie 7.0. Op Emojipedia.org is een complete lijst te vinden van alle 274 nieuwe gezichtjes en tekentjes.

Niet divers genoeg

Toch is er ook kritiek op de nieuwe emoji, en dan met name vanwege het gebrek aan multiculturaliteit onder de vrolijke gezichtjes. Meerdere groeperingen hebben al hun onvrede uitgesproken omdat er alleen maar 'blanke' icoontjes te vinden zijn. Naast een man met een tulband en eentje met een klassieke Chinese hoed zijn er vrijwel geen emoji met een gekleurde huidskleur, en dat steekt de personen.

Petities

Er zijn inmiddels meerdere petities gestart tegen de grote tech-bedrijven (Google, Apple) voor het ontwikkelen van meer multiculturele emoji. Volgens de ontwerpers van de smileys is dat echter makkelijker gezegd dan gedaan - het proces voor het officieel accepteren van de icoontjes is er een van jaren.