De consument is afwachtend met de aankoop van een nieuwe televisie. De verkoop rond het WK voetbal valt in vergelijk met vier jaar geleden tegen. De verkoop is bijna gehalveerd.
Ondanks dat televisiefabrikanten met nieuwe technieken als OLED, Ultra HD en gebogen (curved) beeldschermen de verkoop van televisies willen stimuleren, maakt de consument pas op de plaats en houdt de hand op de knip. Marktonderzoeker Gfk meldt aan de NOS dat er dit jaar rond het WK voetbal in BraziliŽ 279.000 worden verkocht. Vier geleden tijdens het vorig WK voetbal in Zuid Afrika gingen er nog 527.000 televisies over de toonbank.

Markt verzadigd

Gfk denkt dat de markt verzadigd is en dat de meeste concurrenten niet bereid zijn om binnen vier jaar een nieuwe televisie te kopen. Tijdens het WK voetbal van 2010 werden veel platte HD-televisies verkocht om oudere beeldbuistelevisies te vervangen. Het WK voetbal was toen in HD-kwaliteit te bekijken. Dit jaar ligt de focus van televisiefabrikanten op Ultra HD. Het probleem is echter dat er voor de consument geen enkele wedstrijd live in Ultra HD-kwaliteit in de Nederlandse huiskamer is te bekijken. Ondanks de mindere verkoop in vergelijk met vier jaar geleden zorgt het WK voetbal wel voor een stimulans in de verkoop van televisies. De verkoop ligt twintig procent hoger dan een jaar geleden toen er geen grote mondiale sportevenementen waren.