Volgens McAfee misbruiken cybercriminelen de populariteit van het Flappy Bird spelletje. Er zijn al diverse met malware besmette klonen van het spelletje opgedoken.

McAfee: pas op voor Flappy Birds klonen


Dat blijkt uit een rapport dat McAfee vandaag publiceert. Hierin wordt een overzicht gegeven van mobiele malware-technieken die misbruik maken van de populariteit van populaire apps zoals Flappy Bird. Wees dus op je hoede als je ergens toestemming voor geeft: hier kan misbruik van worden gemaakt.

Enorme hit

Het populaire Flappy Bird – een spelletje waarmee je een visje tussen obstakels door moet laten zwemmen – werd in de zomer van 2013 uitgebracht en was gelijk een enorme hit op zowel iOS als Android. Die populariteit steeg echter naar ongekende hoogten toen ontwikkelaar Dong Nguyen de stekker uit het spelletje trok.

Gevaarlijk

Nu raadt McAfee af om een variant van het spelletje te installeren: maar liefst 79 procent van de klonen is namelijk gevaarlijk. Via de malware zijn indringers in staat om zonder toestemming met je toestel te telefoneren, de lijst met contacten te kopieren, de locatie bij te houden en ‘root’ acces te krijgen. Zo hebben ze onbeperkt toegang tot alles dat op je toestel staat en kunnen ze sms-berichten vastleggen, verzenden en ontvangen.Het volledige McAfee Labs Threats Report juni 2014 is hier te downloaden.