Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) waarschuwt voor phishing-mails die worden verstuurd namens de instantie. De mails waarschuwen dat de rekening van gebruikers wordt geblokkeerd als zij niet snel handelen. In werkelijkheid wordt malware ge´nstalleerd op de computer van het slachtoffer.Dat meldt het CJIB op zijn website.

Rekening blokkeren
De valse mails waarschuwen voor ernstige gevolgen voor het slachtoffer, als die een bepaalde rekening niet betaalt. Het zou daarbij zogenaamd gaan om een boete voor het niet betalen van een rekening. De phishing-mail waarschuwt dat de rekening van de gebruiker wordt geblokkeerd als hij niet betaalt, maar ook dat het slachtoffer wordt aangemeld bij het Bureau Kredietregistratie (BKR).

Ukash-virus
Onder aan de mail staat dat het slachtoffer een dergelijke beslaglegging kan voorkomen als hij "het Ukash-programma" gebruikt om te betalen. Er staat een link onder de mail naar het programma. Gebruikers die Ukash echter downloaden, krijgen malware op hun computer.

De mails zijn in foutloos Nederlands geschreven en er wordt gebruik gemaakt van het logo van het CJIB. Daardoor lijkt de mail authentiek te zijn.

Verwijder de mail!
Het CJIB waarschuwt gebruikers deze mails te negeren en vooral niet op de link te klikken. Daar voegen we van Computer Idee aan toe dat u het Ukash-virus kunt verwijderen. Daarvoor kunt u deze handige workshop volgen.