De nieuwe beveiliging van de Ziggo Wifispots is nog niet gekraakt maar hackers zien toch enkele kwetsbare onderdelen. Dat was de uitkomst van een door Ziggo georganiseerde hackathon.

Ziggo introduceerde maandag 30 juni de nieuwe beveiliging van haar Wifispots aan de media. De Ziggo wifi-hotspots hebben een beveiligingsupdate gekregen waarbij het kabelbedrijf meer de nadruk op veiligheid dan op gebruikersgemak van haar Wifispots legt. Ziggo maakt hierbij gebruik van certificaten en dicht hiermee een beveiligingsprobleem dat ongeveer een jaar geleden werd ontdekt. Door gebruik van deze certificaten is het opzetten van een vervalste Ziggo Wifispot niet meer mogelijk. Doormiddel van een valse Ziggo wifi-hotspot konden hackers via diensten als CloudCracker binnen enkele dagen aan wachtwoorden van gebruikers van de valse Wifispot achterhalen.

Veel veiligerDoor het toevoegen van de certificaten worden de Ziggo Wifispots volgens René Obermann – CEO van Ziggo – veel veiliger. Overigens ondersteunen niet alle Ziggo modems de nieuwe beveiligde techniek met certificaten. Deze blijven gewoon van de oude beveiliging gebruikmaken. De klant heeft daarbij zelf de keuze om van deze minder beveiligde Wifispots te gebruiken. Ziggo adviseert klanten om de benodigde certificaten voor de nieuwe beveiliging van Wifispots thuis via de eigen internetverbinding op apparaten te installeren.

HackathonZiggo organiseerde in het eigen hoofdkantoor een hackathon waarbij hackers werden uitgenodigd om de nieuwe beveiling te kraken. Hoewel dit niet is gebeurd, zijn er volgens de hackers wel enkele mogelijke kwetsbaarheden gevonden. Er bestaat wellicht een mogelijkheid om gebruikersnamen en wachtwoorden te achterhalen. Er was tijdens de hackathon te weinig tijd om deze theorie te testen. Later deze week wordt samen met Ziggo verder onderzoek naar het mogelijke beveiligingslek ingesteld.