Alle nu uitzendende publieke omroepen mogen van het Commissariaat voor de Media tot en met 2020 blijven uitzenden. Dat is het advies van de mediawaakhond aan staatssecretaris Sander Dekker.

De omroepen die binnen de Nederlandse publieke omroep (NPO) opereren hebben op dit moment een uitzendlicentie tot en met 2016. Als het aan het Commissariaat voor de Media ligt dan komen wordt de licentie met vier jaar tot en met 2020 uitgebreid. Mediastaatssecretaris Sander Dekker moet uiteindelijk beslissen of het advies wordt overgenomen.

Minimaal 150.000 ledenOm voor een langere uitzendlicentie in aanmerking te komen, moeten bestaande publieke omroepen minimaal over 150.000 leden beschikken. Voor nieuwe omroepen geldt een minimale ondergrens van 50.000 leden. De publieke omroepen moesten voor 1 april het ledenbestand aan het Commissariaat voor de Media doorgegeven worden. Hieruit blijkt dat 3,5 miljoen Nederlanders lid van een publieke omroep zijn. Uit de inventarisatie blijkt dat AVROTROS, KRO-NCRV, VARA-BNN, EO, Omroep Max en VPRO als bestaande omroepen op basis van het ledenaantal voor vernieuwing van de uitzendlicentie in aanmerking komen. De nieuwe omroepen Powned, WNL en Human kunnen een tijdelijke erkenning krijgen.

Andere voorwaardenNaast het minimale ledenaantal gelden er nog enkele aanvullende voorwaarden voor publieke omroepen om in bezit van een nieuwe uitzendlicentie te komen. Een gezond financieel beleid, invloed van leden en de bereidheid om met andere publieke omroepen samen te werken zijn belangrijk.