Lokale omroepen willen in de toekomst digitaal in de ether via de DAB+ techniek gaan uitzenden. Belangenorganisatie OLON wil de voor lokale omroep gereserveerde DAB-frequenties gaan gebruiken.

Via DAB+ zijn op dit moment de landelijke publieke- en commerciële omroepen – inclusief enkele digitale themakanalen – in grote delen van Nederland te beluisteren. Later dit jaar volgen de eerste regionale publieke- en commerciële omroepen. Een volgende fase is de komst van lokale omroepen naar de digitale etherradio-standaard. Ze gaan hiervoor enkele frequenties in ‘Band III’ gebruiken, meldt Mediamagazine. Eerder kregen lokale omroepen enkele frequenties binnen de L-frequentieband toegewezen. De huidige DAB+ radio’s kunnen deze L-band echter niet ontvangen. Lokale omroepen gaan nu in dezelfde frequentierange als de landelijke en regionale omroepen uitzenden.

SamenwerkingDe OLON zegt via Hans Disch – programmamanager sectorverandering – dat de verkaveling rond is en dat lokale omroepen met voorbereidingen voor de uitrol kunnen beginnen. Omdat uitzenden via DAB+ een flinke investering voor lokale omroepen is, kan het nog enige tijd duren alvorens de eerste lokale omroep digitaal in de ether via DAB+ te beluisteren is. Ook wordt vertraging verwacht omdat meerdere lokale omroepen gezamenlijk via één DAB-kavel moeten uitzenden.

Toekomst onzekerVerder speelt de herstructurering van lokale omroepen een rol bij het uitzenden via DAB+ en de daarbij behorende investeringen. Van de huidige meer dan 250 omroepen moeten er door samenwerking en fusies in de komende jaren er rond honderd zogenaamde streekomroepen overblijven.