KPN Wholesale gaat vanaf 1 september via de VDSL-koperdraadtechniek de internetsnelheid tot 100Mbpas verhogen. Dat is een snelheidsverhoging van 25 procent ten opzichte van nu.

De snelheidsverhoging wordt door het telecombedrijf gefaseerd uitgevoerd. Eindelijk moet in november aan alle afnemers van internetdiensten bij KPN Wholesale de hogere internetsnelheid worden aangeboden. KPN Wholesale gaat hierdoor via DSL- en glasvezelnetwerken een downloadsnelheid tot 100Mbps leveren. KPN benadrukt dat deze snelheid per verbinding beschikbaar is en niet over meerdere eindgebruikers gedeeld moet worden.

Alternatief voor glasvezelKPN kan de hogere snelheid onder meer leveren door op koperdraadnetwerken van VDSL-vectoring gebruik te maken. Door de hogere snelheid die via VDSL kan worden geleverd, lijkt KPN in de komende tijd de aanleg van glasvezelnetwerken niet meer te intensiveren. De uitrol van hogere internetsnelheden via VDSL kost minder dan de aanleg van nieuwe glasvezelnetwerken. KPN heeft een meerderheidsbelang in glasvezelnetwerkexploitant Reggefiber. Nadeel van VDSL via het koperdraadnetwerk is dat de afstand van de wijkcentrale naar de huisaansluiting invloed op de internetsnelheid kan hebben. KPN heeft geļnvesteerd om deze beperking te minimaliseren.