Google heeft de muziekstreamingsdienst Songza, die gebruikers muziek aanbeveelt op basis van de tijd, de locatie van de gebruiker en het weer, overgenomen. Google wil de functionaliteiten van Songza integreren met zijn eigen muziekstreamingsdienst.

Google koopt muziekstreamingdienst Songza


We zijn benieuwd of dit serieuze(re) concurrentie voor Spotify, Beats, Prime en Pandora gaat betekenen. Google zegt dat het eerst gaat ‘verkennen’ hoe het de functionaliteiten van Songza kan integreren in Google Music. Deze dienst gebruikt op dit moment nog standaard, statische, ietwat saaie en ongeorganiseerde afspeellijsten.

Muziekexperts

Daar moet Songza verandering in brengen: door aan te geven wat je aan het doen bent en hoe je je voelt, biedt de dienst je een afspeellijst op maat aan. En die afspeellijsten worden niet door de minsten vastgesteld: muziekexperts als DJs en Rolling Stone-schrijvers helpen met het samenstellen. Waar diensten als Pandora en Spotify zwaar op algoritmen leunen, is Songza veel menselijker en dat zou in de strijd der streamingplatformen wel eens een groot voordeel kunnen bieden.

Verbeteren

Het startbod van Google voor de dienst bedroeg in eerste instantie 15 miljoen dollar, maar door interesse van andere bedrijven is deze prijs flink opgedreven. De New York Times schrijft dat het uiteindelijke bod 39 miljoen dollar bedroeg. Volgens Google blijft de dienst vooralsnog hetzelfde, maar zal de expertise van Songza wel worden ingezet om producten zoals Google Play Music en YouTube te verbeteren.