Het aantal Firefox-gebruikers heeft vorige maand met een marktaandeel van 12,9 procent een nieuw dieptepunt bereikt. Ook het aantal Safari-gebruikers daalt, met minder gebruikers op mobiel en een plotselinge verschuiving op desktop: zo’n 12,3 procent van de gebruikers maakt gebruik van deze browser.

Firefox-gebruikers nog nooit zo laag geweest


Dat meldt Computerworld. In de laatste twee maanden is het gebruiksaandeel van Firefox op zowel computers als op mobiel behoorlijk gedaald en is in de afgelopen vijf jaar nog nooit zo laag geweest. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Mozilla moeite heeft met het aantrekken van mobiele gebruikers.

Invloed

Dat heeft behoorlijk wat invloed op de cijfers, aangezien het totaal aantal surfers dat gebruik maakte van mobiel internet in de maand juni 17,3 procent bedroeg. Als je dit vergelijkt met juni 2013 is dit een stijging van 52 procent.

Slechte timing

De timing kon niet slechter zijn, aangezien Mozilla’s contract met Google in november afloopt. Die deal hield in dat Google’s zoekmachine standaard toegewezen werd. Dit zorgt voor het grootste deel van Mozilla’s inkomen. Ondanks de zware terugval is het aandeel van Firefox nog steeds groter dan dat van Safari, dat achteraan hobbelt met een marktaandeel van 12,3 procent.

Probleem

Waar het aandeel van Mozilla en Safari daalde, steeg het marktaandeel van Internet Explorer naar 48,4 procent en strande dat van Chrome op 22,3 procent. Internet Explorer kampt echter met hetzelfde probleem als Mozilla: het aantal mobiele gebruikers dat gebruik maakt van de browser is maar 2 procent. Dat is niet zulk goed nieuws, nu het aandeel van het mobiel internet het vaste internet voorbij is gegaan.