Alcatel Lucent heeft een recordsnelheid van 10 Gbps behaald, terwijl het gebruik maakte van klassieke telefoonlijnen. Dit kon met behulp van een nieuwe technologie, die het mogelijk maakt om het bestaande kopernetwerk te benutten om een symmetrische ultrasnelle breedbandverbinding van 1Gbps te leveren.

Wereldrecord breedbandinternet over koperkabels behaald


De recordsnelheid van 10 Gbps werd behaald met eenrichtingsverkeer, volgens Alcatel-Lucent. In het onderzoekslab van dit bedrijf werd een symmetrische snelheid van 1Gbps over een koperdraad gehaald.

Gesplitst

‘Symmetrische’ 1 Gbps-diensten – waarbij de bandbreedte gesplitst kan worden om simultane up- en downloadsnelheden van 1 Gbps te voorzien – vormen een enorme doorbraak voor breedband via koperlijnen. Zo kunnen internetsnelheden aangeboden worden die gelijk lopen met de fiber-to-the-homediensten.

Voordeel

Op plaatsen waar het om wat voor reden dan ook niet mogelijk is om nieuwe glasvezelkabels tot aan huis aan te leggen, levert dit groot voordeel op. Glasvezel kan tot aan de stoeprand, de muur of de kelder van een gebouw lopen, waarna het bestaande kopernetwerk de laatste meters overbrugt. Dat maakt de aanleg voor glasvezel voor bestaande huizen makkelijker én goedkoper.

Snelheid

De techniek is volgens Alcatel Lucent waarschijnlijk in 2015 beschikbaar. De snelheid die gehaald kan worden is wel sterk afhankelijk van de lengte van de telefoonkabels: hoe langer de kabel, hoe zwakker de breedbandverbinding.