De download-site BitTorrent, die notoir is voor het aanbieden van illegale torrents, wil mensen nu laten betalen voor content. De site gaat een science-fiction-serie laten maken, waarvoor gebruikers moeten betalen.

BitTorrent experimenteert met betaalde content


Crowdfunding
Als 250,000 gebruikers 10 dollar inleggen voor de serie, kan een heel seizoen worden geproduceerd, zegt BitTorrent. Met 170 miljoen actieve gebruikers lijkt het erop dat dat geld snel bij elkaar gebracht kan worden. De eerste aflevering van de serie wordt gratis als torrent aangeboden, maar voor de rest van het seizoen zullen gebruikers moeten betalen.

"Over een paar weken zullen we zien of het een succes is", zegt BitTorrent-oprichter Matt Mason.

Artiesten
Ook wil BitTorrent het mogelijk maken voor andere artiesten om hun muziek legaal te verkopen via zogeheten 'bundles'. Zulke bundles konden eerst door artiesten worden gebruikt voor het verspreiden van hun content, en gebruikers konden die gratis downloaden in ruil voor hun emailadres. BitTorrent wil nu ook geld gaan vragen voor die bundles.

Geflopt
Het is niet de eerste keer dat het grote BitTorrent experimenteert met premium content. In 2008 begon het bedrijf al het BitTorrent Entertainment Network, waarmee filmproducenten hun producten tegen betaling konden aanbieden aan torrent-gebruikers. Dat project flopte jammerlijk. Het is dus maar de vraag of mensen wel bereid zijn te betalen voor content van een site die er bekend (of berucht) om staat alles gratis aan te bieden.