De Britse inlichtingendienst GCHQ kan zelf de Facebook-tijdlijnen van gebruikers manipuleren. De inlichtingendienst kan onder andere posts verbergen voor bepaalde gebruikers, of zelfs voor alle gebruikers van complete landen.

Britse inlichtingendienst kan Facebook-data manipuleren


Dat blijkt uit documenten van klokkenluider Edward Snowden. Daaruit komt naar voren dat GCHQ speciale tools gebruikt die zijn ontwikkeld door de Joint Threat Research Intelligence Group.

Informatie manipuleren

Die tools zijn bedoeld om personen online te kunnen volgen, maar ook om informatie op internet te manipuleren om potentiele terroristen in de val te lokken. Een van die tools is het manipuleren van de tijdlijn van gebruikers.

Onderzoek

De afgelopen weken werd bekend dat Facebook zelf op grote school de tijdlijn van gebruikers verandert voor 'wetenschappelijk onderzoek'. Dat kwam het sociale netwerk op veel kritiek te staan. Uit de onderzoeken van Facebook blijkt bijvoorbeeld dat de website verkiezingen zou kunnen manipuleren als het dat zou willen, door alleen bepaalde posts te laten zien.

Emails versturen

Andere tools die GCHQ zou kunnen gebruiken zijn software waarmee emails vanaf andere adressen kunnen worden verstuurd, of de mogelijkheid om online polls te beinvloeden.

Het is onduidelijk of, en hoe vaak, de tools al zijn ingezet.