Здравейте,

На мен ми се наложи да се местя на ново място за живеене където за жалост не се разрешава поставянето на сателитни антени.
Единственото решение за нещо различно от кабелната се оказа OTT-IPTV.
Намерих едни братушки и след месец тестване, мога съвсем отговорно да заявя, че ако трябва да се избира между платен шеринг и този начин на гледане е по добре да се инвестира в IPTV.
За мен този който може да си направи сървър за размяна на линии и може да си настройва и поддържа сам оборудването, IPTV не е за него. За колегите които не разбират и искат само да гледат като ще си заплащат за това, това решение е в пъти по евтино и независимо от поставяне и поддръжка. Отпада и нуждата за приемник ако телевизора е по нов модел "smart tv".

Единственият минус е че Българските канали, които се излъчват по този начин са малко. Все пак забелязох в платената секция на форума в която рекламират разни сървъри че има такива които ги предлагат. Така че със сигурност има и други.
От друга страна има и доста безплатни сървъри, вярно е че се гледа за малък период от време и след това трябва да се търси друга плейлиста, но пък си е алтернативен вариант.

От моят тест се оказа че ако сървъра е стабилен 15 Mbits download скорост са достатъчни, за гледане на hdtv.
Тествах и някакъв сървър където транскодираха каналите там и по-ниска скорост беше достатъчна за гледане на hdtv.

От сега искам да стане ясно, че линкове към такива платени сървъри в тази тема няма да се позволяват. Изключение може да се направи за тези участващи в платената секция на форума, макар че предпочитам всеки да си ги търси там и да си пише в темите там дали е доволен от някой там или не.

Идеята на темата е всеки са сподели наблюдението си от такъв начин на гледане, защото все повече става популярен и добра алтернатива на сателитното излъчване.

Един евтин dvb-t stick в рутера в България прави добър и безплатен достъп за Бг телевизия в чужбина. Този хибриден вариант е добър за хората които искат да имат постояннен достъп до Бг телевизия и извън пределите на родината.