Het aantal digitale tv-aansluitingen is in het tweede kwartaal van 2014 met 0,8 procent gestegen. Hierdoor daalt het aantal analoge kijkers. Dat blijkt uit marktonderzoek van onderzoeksbureau Telecompaper die het Dutch Television Market Q2 2014-rapport heeft gepubliceerd.

Nederland had op 30 juni 6,76 miljoen digitale tv-aansluitingen. Hierdoor stijgt de digitale tv-penetratie door naar 87,7 procent. In totaal kunnen 3,73 miljoen kabelabonnees nog naar analoge tv kijken omdat de grootse kabelbedrijven analoge tv voorlopig blijven aanbieden. De kans is wel aanwezig dat rond 2016 de twee grootste kabelbedrijven UPC en Ziggo die waarschijnlijk tegen die tijd al zijn samengesmolten tot het fusiebedrijf Ziggo analoge tv geheel of gedeeltelijk gaat uitzetten. Iets minder dan een miljoen huishoudens kijkt op het belangrijkste televisietoestel nog naar analoge tv.

Kabel meest gebruikt

Kabel blijft vooralsnog bij uitstek de uitzendstructuur om naar digitale tv te kijken. Meer dan de helft 55,2 procent kijkt via de kabel. Het verlies van marktaandeel van kabelbedrijven blijft zich wel doorzetten. DSL profiteert hiervan en verstevigt de tweede positie op de Nederlandse markt tv-markt. Opvallend dat satelliet de derde uitzendstructuur is geworden. Dat komt voornamelijk door een grote terugval van het aantal Digitenne-abonnees. Hiermee daalt Digitenne naar de vijfde positie en moet ook glasvezel als vierde uitzendstructuur voor zich dulden. Ziggo blijft de grootste aanbieder gevolgd door KPN, UPC en CanalDigitaal. De verwachting is dat het aantal digitale tv-aansluitingen blijft stijgen en eind dit jaar op 6,9 miljoen uitkomt.