Digitale etherradio via de DAB+ techniek is in steeds meer Europese landen een succes aan het worden. Vooral in Scandinavische landen en in Duitsland wordt veel digitaal geluisterd.

In Nederland staat DAB+ nog in de kinderschoenen. De landelijke publieke en commerciŽle radiozenders hebben vrijwel een landelijk dekkend buitenhuis bereik. In de komende maanden worden de eerste regionale publieke en commerciŽle omroepen digitaal in de ether verwacht. Een uitschakeling van analoge FM etherradio wordt in Nederland echter pas over meer dan tien jaar verwacht. Dat is in Scandinavische landen heel anders. Denemarken en Noorwegen hebben plannen om FM-etherzenders in 2017 of 2018 uit te zetten om daarna volledig op DAB+ over te stappen.

Duitsland groeimarktOok bij onze oosterburen in Duitsland wint DAB aan populariteit. Op de IFA-vakbeurs in Berlijn werd bekendgemaakt dat er 4,95 miljoen DAB+ ontvangers in omloop zijn. Dat is een stijging van bij 2,3 miljoen ontvangers in een jaar tijd. Dat komt mede omdat veel in Duitsland verkochte nieuwe autoís standaard met DAB+ radio worden uitgeleverd. Digitale etherradio bestaat in Duitsland sinds 2011.