Acht breedbandinternet-projecten voor buitengebieden krijgen van de provincie Friesland subsidie. Hieronder bevinden zich zeven glasvezel- en één kabelproject. Er wordt deze subsidie voor internet via de satelliet gegeven.

In Nederland kan men onder andere via de satellietbedrijven SES en Eutelsat via de satelliet met hogere snelheden internetten. Voorheen was vooral het Nederlandse regiokantoor Astra Benelux van satellietbedrijf SES actief om de mogelijkheden van satellietinternet onder de aandacht van de politiek en bewoners van buitengebieden te brengen. Nadat SES het Nederlandse regiokantoor wegens bezuinigingen – nu meer dan een jaar geleden – sloot, is er duidelijk sprake van verminderde activiteiten op dit gebied. Satellietinternet kan het makkelijkst en snelst worden aangelegd maar aan de technieken kleven ook diverse nadelen zoals lagere maximale internetsnelheid en hogere kosten bij een uitgebreider datapakket.

Kabel en glasvezelBehalve een project van kabelbedrijf Kabelnoord waarbij 40 aansluitingen in Sybrandahűs en 3 extra aansluitingen in de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel en Ferwerderadiel worden gerealiseerd, maken alle overige projecten waarvoor de provincie Friesland subsidie heeft verleend van de glasvezeltechniek gebruik. Belangstellenden konden tot 1 juni 2014 subsidie aanvragen. Uiteindelijk werd ruim 1,1 miljoen euro aan subsidie uitbetaald.