Het Luxemburgse mediabedrijf M7 Group maakte deze week bekend de Viaccess-Orca coderingstechniek te gaan gebruiken. Nu blijkt dat deze codering als eerste in de Benelux wordt ingezet.

In Nederland biedt M7 Group onder de merknamen CanalDigitaal en Online.nl Alles-in-1-diensten aan. Voor satelliettelevisie via CanalDigitaal wordt nu de Nagravision en Mediaguard coderingsnormen van het Zwitserse beveiligingsbedrijf Kudelski gebruikt. De overeenkomst die M7 Group met Viaccess-Orca heeft gesloten, betekent echter niet dat alle CanalDigitaal-klanten direct met de nieuwe codering te maken krijgen. Daarnaast zijn er mogelijk technische aanpassingen mogelijk waardoor zonder omruil van hardware van door CanalDigitaal gecertificeerde hardware en CI-modules in de toekomst de stap naar Viaccess-Orca gemaakt kan worden.

Benelux als eersteN7 Group is op zeven Europese tv-markten actief. Het is de bedoeling dat op termijn op alle markten de Viaccess coderingsnorm gebruikt gaat worden. Dat is echter niet op korte termijn. Dat blijkt uit uitspraken die Jaromir Glisnik Ė bestuurslid van M7 Group Ė tegen de Tsjechische satellietinternetsite Parabola. Glisnik stelt dat in TsjechiŽ er geen plannen zijn om het nu in TsjechiŽ gebruikte Irdeto coderingssysteem voor Viaccess in te ruilen. Wel stelt Glisnik dat Viaccess-Orca als eerste in de Benelux wordt ingezet.

Nieuwe hybride ontvangerM7 Group gaat in de Benelux de Viaccess coderingsnorm bij nieuwe projecten inzetten. Het Luxemburgse mediabedrijf kondigde gelijktijdig met het gebruik van de Viaccess codering ook de komst van een nieuwe hybride multimediadecoder van de Koreaanse fabrikant Kaonmedia aan. Deze gaat als middleware gebruikmaken van het Zenterio besturingssysteem van Stream Group. Een Nederlands bedrijf dat vorig jaar door M7 Group werd overgenomen. De nieuwe hybride ontvanger combineert satellietontvangst met IPTV waardoor de gebruiker ook direct via de decoder van interactieve diensten als video on demand, uitgesteld kijken en mogelijk ook van onbeperkt kijken-diensten gebruik kunnen maken.

SynergieDat de nieuwe hybride ontvangers samen met de Viaccess-Orca codering in de Benelux wordt ingezet, is niet toevallig. In Nederland en BelgiŽ levert M7 Group S.A via CanalDigitaal en TV Vlaanderen Alles-in-1-diensten waarbij het tv-aanbod via satelliet wordt aangeboden. In Nederland wordt via Online.nl ook Alles-in-1-pakketten via DSL- en glasvezel aangeboden. Zeker in Nederland kan het samenvoegen van het productaanbod van CanalDigitaal en TV Vlaanderen tot voordeel leiden. Zo kan men via Online.nl het tv-aanbod combineren met het ruime aanbod van ongecodeerde buitenlandse zenders Ė waarvan tientallen in HD Ė waardoor een sterker zenderaanbod via ťťn decoder dan de concurrentie worden aangeboden. Bij CanalDigitaal kan de satellietkijker door de internetmogelijkheden ook interactieve tv-diensten worden aangeboden.

TV VlaanderenEen soortgelijk concept wordt al enige tijd in BelgiŽ bij TV Vlaanderen aangeboden waarbij M7 Group op dit moment gebruik maakt van de hybride decoders die voorheen door Mobistar door het aanbieden van satelliettelevisie werden gebruikt.