De Vlaamse publieke omroep VRT en de Amerikaanse onbeperkt kijken-videodienst gaan samenwerken. Dat maakte de VRT aan de vooravond van de Belgische introductie van Netflix bekend.

De opvallende samenwerking tussen een publieke en commerciële marktpartij is door Phillip de Tender – manager VRT televisie – bevestigd. In het VRT-programma Koppen kondigt ook Netflix-baas Reed Hastings vanavond – donderdag 18 september - de samenwerking aan. Koppen wordt om 20.40 uur uitgezonden op VRT-zender Eén. Door de overeenkomst met de VRT komen in eerste instantie volledige seizoenen van zes VRT-series bij Netflix beschikbaar. Later kunnen daar nog meer programma’s bijkomen. De Vlaamse series zullen ook in Nederland beschikbaar komen. Netflix komt binnen enkele dagen in België beschikbaar. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst De Redactie.

Verandering kijkgedragMet de samenwerking wil VRT inspelen op het veranderend kijkgedrag en tv-consumptie van de tv-kijker. De publieke omroep probeert op deze manier een groter bereik van haar series te krijgen. "Dit is in de eerste plaats een service voor de mediagebruiker, die vandaag live en lineair wil kijken, maar anderzijds ook wanneer het hem of haar uitkomt. Vandaar dat de VRT met zijn reeksen op zoveel mogelijk platformen aanwezig wil zijn. Daar komt natuurlijk bovenop dat we die reeksen verkopen, waardoor er geld terugvloeit naar de VRT. Geld dat we kunnen herinvesteren in nieuwe reeksen. Een deel van de inkomsten gaat ook rechtstreeks naar de co-producenten”, aldus Phillip den Tender.

Televisie telefoon met kabelIn Koppen zijn exclusieve beelden van een bezoek aan Netflix in Silicon Valley te zien. In een interview met Netflix-baas Reed Hastings wordt de visie het Amerikaanse bedrijf over de toekomstige tv-consumptie duidelijk. "Televisie heeft zijn nut gehad de afgelopen decennia, maar binnen 20 jaar bestaan de zenders niet meer in de vorm zoals we ze vandaag kennen. Televisie kan je tegen dan nog het beste vergelijken met een telefoon met kabel; iedereen heeft het nog, maar niemand gebruikt het”, aldus Hastings.