RTL Nederland zet een achtste 24-uurs tv-zender in de markt. RTLZ dat nu overdags via mannenzender RTL 7 uitzendt, gaat binnenkort als zelfstandig tv-kanaal binnen RTL Nederland verder. Dat heeft Bert Habets – CEO van RTL Nederland – bekendgemaakt.

Over de exacte invulling van het zelfstandige RTLZ kan Habets nog niet concreet zijn: "Overdag zal er niets wezenlijks veranderen, de zender informeert over financieel en economisch nieuws." Nieuws blijft het belangrijkste onderdeel van de nieuwe RTL-zender maar er is ook ruimte van andere onderwerpen. Zo voorspelt Habets dat kijkers binnenkort ook worden geďnformeerd over onderwerpen als tech en lifestyle. Het gat dat door de zelfstandigheid van RTLZ op mannenzender RTL 7 ontstaat, wordt onder andere opgevuld met series die passen in de doelgroep.

Breaking news-zenderRTLZ richt zich voornamelijk op live televisie. "Het wordt zo de geijkte zender voor breaking news en zal daar ook voor worden ingezet”, aldus Habets. De reden dat RTL Nederland van RTLZ een zelfstandige 24-uurs zender maakt, komt omdat de doelgroep overdags aan het werk is en dus niet of moeilijk naar de tv-zender kan kijken. Naast lineaire doorgifte via tv-aanbieders wordt RTLZ een crossmediaal in de markt gezet. Hierdoor is de zender bijvoorbeeld ook mobiel via tablet en smartphone te bekijken.

Gesprekken tv-aanbiedersRTL Nederland is met tv-aanbieders in gesprek over doorgifte van RTLZ. De onderhandelingen kunnen nog enkele maanden duren omdat de nieuwe achtste zenders pas in het eerste kwartaal van 2015 het tv-landschap instapt. Toch heeft Habets richting aanbieders enkele wensen. "We willen de best mogelijke plek op de afstandsbediening, maar wat dat gaat worden, daar zijn we nog over in gesprek.”