Er lijkt een groot juridisch steekspel te ontstaan rond de mogelijke digitale etherdoorgifte van publieke radiozender Sterren.nl via het DAB+ netwerk. CommerciŽle marktpartijen gaan hier niet zonder slag of stoot mee akkoord.

He tumult ontstond nadat eerder deze week DaniŽl Dekker van AVROTROS in de media bekendmaakte dat Sterren.nl vanaf begin 2015 landelijke dekking via DAB+ gaat krijgen. Dekker is namens AVROTROS belast met leiding van Sterren.nl. De uitspraken zorgen echter voor veel onrust bij commerciŽle marktpartijen die stellen dat Sterren.nl niet zomaar op DAB+ mag verschijnen. Sterren.nl is een digitaal themakanaal van de NPO dat 24 uur per dag reclamevrij Nederlandstalige muziek uitzendt.

100%NL

Eťn van de zenders die bezwaar tegen de DAB+ doorgifte van Sterren.nl maakt is 100%NL. "We doen al geruime tijd ons uiterste best om luisteraars ertoe over te halen te switchen van FM naar DAB+, maar moeten nu dan kennelijk toestaan dat er een rechtstreekse concurrent komt die gťťn reclame hoeft uit te zenden om de eigen broek op te houden, en waarvan het digitale ethernetwerk straks volledig zal worden gefinancierd met belastinggeld. Daís zeer oneerlijke concurrentie en we zullen ons daar dan ook actief tegen gaan verzetten. Bovendien is er geen enkele noodzaak om anno 2014 belastinggeld te gaan steken in het uitzenden van muziek van artiesten als Guus Meeuwis, Jan Smit, Marco Borsato e.d. Dit gebeurt al volopĒ, aldus Herbert Visser namens de commerciŽle radiozender tegen internetsite Radio.nl.

Niet geleerd van verleden

Visser stelt dat voor de doorgifte van Sterren.nl een aparte toestemming van het ministerie van OC&W nodig is. De minister mag deze toestemming pas overwegen als eerst relevante marktpartijen als 100%NL hierover hun eventuele bezwaren hebben kenbaar gemaakt. De NPO lijkt daarnaast niet van het verleden geleerd te hebben. Toen zorgde TV Oranje ervoor dat de uitzendingen van Sterren.nl onder druk van de Europese Commissie van de Nederlandse kabel vanwege oneerlijke concurrentie moesten verdwijnen. "Blijkbaar heeft de NPO daar niets van geleerd. Geen schijn van kansĒ, laat TV Oranje-directeur Gerard Ardesch in een reactie aan Totaal TV weten.