Terwijl ruimte in het frequentiespectrum schaars is, dreigt er een leegte te ontstaan in een deel daarvan. DRM komt bijna niet van de grond en wordt in gehaald door andere technieken.

Eind dit jaar sterft in Duitsland (en daarmee in de wijde omtrek) de analoge uitzending van radio via de middengolf en lange golf. De zendmasten van Deutschlandradio waren al omgebouwd voor DRM (Digital Radio Mondiale, niet te verwarren met dezelfde term voor auteursrechten). DRM is ontwikkeld om via betere digitale kwaliteit op AM uit te zenden, maar komt in Europa niet van de grond of wordt door andere technieken zoals online radio en de satelliet en DAB+ ingehaald.

DAB+ in Duitsland nog ver te zoeken

In Nederland gaat, zoals Totaal TV recent meldde, ook de middengolf voor een deel stilvallen. Ook hier is DRM geen opvolger. In Nederland wordt op DAB+ ingezet voor de toekomst. Wanneer FM uitgaat is nog niet zeker, voorlopig worden er nog veel nieuwe zenders aangezet, zoals recent Sky Radio op 102.1 in de omgeving Breda en Sky Radio op 101.7 in Den Haag. Duitsland, meestal de trendsetter in Europa op gebied van media, houdt tot minstens 2025 vast aan FM-uitzendingen. Over DAB+ zijn nog lang alle omroepen het niet eens en de luisterdichtheid ervan haalt in Duitsland nog geen twee procent.