De commerciŽle radiozender 100%NL besteedt te weinig aandacht aan het levenslied. Dat stellen opkomende artiesten die deze muzieksoort maken. De aandacht ligt volgens hen teveel op popmuziek.

Meer dan negentig procent van de muziek die op 100%NL te horen is, komt van Nederlandse bodem. Dat is ook ťťn van de voorwaarden die aan de uitzendvergunning van de radiozender gesteld zijn. Ondanks de ruimte aandacht voor het Nederlandse product stellen artiesten die het levenslied vertolken dat ze niet om te zender te horen zijn. De klagende artiesten stellen dat altijd platen van een vaste groep Nederlandse artiesten tot vervelens toe zijn te horen.

CommerciŽle radio100%NL is een commerciŽle radiozender die landelijke uitzendingen via FM en DAB+ in de ether verzorgd. Ook is de zender via het basispakket van alle tv-aanbieders en het internet te beluisteren. De radiozender krijgt geen subsidie en dient hierdoor inkomsten via de verkoop van reclamezendtijd te genereren. Al langere tijd is bekend dat de doelgroep die het Nederlandse levenslied graag wil beluisteren te klein is en mede door de hogere leeftijd minder interessant voor adverteerders is. Eerdere pogingen om een landelijke radiozender waarin het Nederlandse levenslied centraal staat, hadden hierdoor een kort leven of er werd besloten het muziekformat aan te passen. In Nederland is wel het publieke themakanaal NPO Sterren.nl als radiozender actief. Deze is alleen via internet te beluisteren. Uitgelekte plannen van de NPO op deze radiozender een landelijke dekking via DAB+ te geven stuiten op voorhand juist op kritiek van commerciŽle marktpartijen als 100%NL.