De mediaconsumptie van de Nederlander verandert. Dat heeft gevolgen voor het medialandschap. Ook voor lokale omroepen. Het aantal moet naar vijftig uiterlijk honderd terug.

Op dit moment zijn er 283 lokale omroepen in Nederland actief. Brancheorganisatie OLON stelt door samenwerking dit aantal naar vijftig tot honderd streekomroepen kan worden teruggebracht. De lokale omroepen moeten meer uitstraling krijgen om zodoende de kijker en luisteraar aan zich te kunnen binden. OLON stelt dat op dit moment lokale omroepen een imagoprobleem hebben en zichzelf de calimero binnen het publieke bestel voelen. Een beter imago moeten lokale omroepen hoofdzakelijk door een goede nieuwsvoorziening krijgen waarbij onafhankelijk journalistiek de belangrijkste pijler zijn. Het verdwijnen van steeds meer regionale kranten ziet de OLON als mooie ruimte waarin de lokale omroep zich als belangrijke nieuwsbron kan profileren.

SamenwerkenToch lijkt het plan van de OLON in bepaalde regio’s moeilijker uitvoerbaar dan gedacht. Er bestaat tussen een deel van de omroepen een bepaalde rivaliteit die in sommige gevallen mede is veroorzaakt omdat besprekingen in het verleden over een vorm van samenwerking niet goed zijn verlopen. Samenwerking tussen lokale omroepen dient vanwege de veranderende mediaconsumptie toch gerealiseerd te worden. Omroepen dienen daarvoor over hun eigen ego heen te stappen. Hans Disch - programmamanager sectorverandering bij de OLON – noemt het niet meer dan terecht dat gemeenten lokale omroepen in het ergste geval tot samenwerking dwingen. "Het gaat wel om geld dat je als omroep van de overheid krijgt om maatschappelijk relevant te zijn”, aldus Disch.


Geschreven door: Jarco Kriek