Het Italiaanse publieke tv-kanaal RAI Uno is in Nederland vrijwel alleen nog maar via de satelliet te bekijken. Steeds meer aanbieders verkiezen Mediaset Italia boven RAI Uno.

KPN was de eerste aanbieder in Nederland die RAI Uno uit het zenderaanbod verwijderde en hiervoor het commerciŽle Mediaset Italia van de omstreden mediamagnaat Silvio Berlusconi hiervoor terugplaatste. Op deze internationale Italiaanse tv-zender zijn hoofdzakelijk programmaís van Canale 5 te zien. Later moest RAI Uno ook bij andere Nederlandse aanbieders Ė waaronder UPC - voor Mediaset Italia het veld ruimen.

Delta KabelBelangrijkste reden voor het afserveren van RAI Uno is het rechtenprobleem waarmee de Italiaanse publieke zender kampt. Steeds vaker mag men evenementen niet buiten de eigen landsgrenzen uitzenden waardoor er onder meer op Nederlandse tv-netwerken zwart beeld te zien is. Het Zeeuwse kabelbedrijf Delta heeft nu ook bekendgemaakt dat het vanaf 1 januari stopt met de doorgifte van RAI Uno te stoppen en Mediaset Italia als vervangend aanbod aan haar klanten aan te bieden.