Wie een satellietschotel bezit merkt wel dat het aantal zenders alleen maar groeit. De Eutelsat Hotbird satelliet is op weg naar de kaap van tweeduizend zenders. Deze raakt ook vol.

De Eutelsat Hotbird positie op 13 graden oost wordt tegenwoordig als Eutelsat 13 in de markt gezet en is vanwege de grote dekking in Europa al jarenlang de meest populaire satelliet naast de Astra. Toch raakt deze positie zo goed als vol. Veel omroepen wijken uit naar andere Eutelsat posities, maar ook naar aanbieders als Astra.

SES Astra ruim in bandbreedte
Eutelsat heeft in Europa ondermeer op 7, 9 en 16 graden oost, maar ook 5 en 12,5 west andere belangrijke satellieten hangen. Deze satellieten richten zich steeds meer op specifieke regio's zoals de Balkan of Frankrijk.
Of al die duizenden zenders de moeite van het bekijken waard zijn, dat is evenwel een andere vraag. De 13 oost positie biedt vooral zenders in talen die gemiddelde Nederlander of Belg in het geheel niet beheerst. De meest geliefde satellieten in de Benelux blijft de Astra met Nederlandstalig (23, 5 oost), Duitstalig (19.2 oost) en Engelstalig (28,2 oost) aanbod. De Astra satellieten op 19,2 oost en 23,5 oost zitten qua bandbreedte ook nog ruimer in hun jasje dan de 13 graden oost. Niet onbelangrijk is dat SES Astra recent ook al een aantal klanten van Eutelsat afsnoepte die voordeliger bandbreedte konden krijgen bij SES. Zo zit de Spaanse publieke omroep RTVE nu op 19,2 oost en dat geldt ook voor de HD-kanalen van de Italiaanse RAI.