Europa is gemiddeld voor 87 procent gedigitaliseerd waarbij ItaliŽ en Finland het voortouw hebben genomen. Analoog is er uitgestorven. Griekenland is nu ook volledig gedigitaliseerd.

In Griekenland zijn recent de laatste analoge zenders in de ether uitgezet terwijl in Finland om geografische redenen vooral satelliet-ontvangst een grote rol speelt en dat is al heel lang uitsluitend digitaal. De Finse omroep YLE is recent helemaal op HD overgestapt en heeft de digitale SD-signalen zelfs al uitgezet. In ItaliŽ wordt televisie vooral via de satelliet en ether geconsumeerd. Kabeltelevisie, laat staan analoog, bestaat daar amper of niet.

Duitsland loopt meest achter
Opmerkelijk is dat Dat Duitsland als belangrijkste Europese land op gebied van economie en media het verst achterloopt met de digitalisering. Op de Astra satelliet is alles intussen digitaal, maar vrij veel Duitsers maken nog gebruik van analoge kabeltelevisie. Toch loopt Duitsland weer het meest voor met de penetratie van HD-schermen en connected apparatuur. De cijfers komen van IP Network, de reclame-organisatie van RTL Group.

Satelliet meest gebruikte ontvangst
Gemiddeld beschikte 87 procent van alle Europeanen in 2013 over digitale televisie en heeft 77 procent al HD-geschikte ontvangstapparatuur en 20 procent een (connected) smarttv. Satellietontvangst is met een derde van alle gebruikers de meest geliefde methode voor digitale ontvangst gevolgd door DVB-T met 29 procent, de kabel met 14 procent en IPTV 11 procent. Per land zijn grote verschillen te zien. Zo is in Nederland en BelgiŽ de kabel aan kop en is dit in Frankrijk juist IPTV via glasvezel of ADSL met 40 procent van alle digitale kijkers.