Mediastaatssecretaris Sander Dekker steunt de plannen van de Nederlandse publieke omroep (NPO) waarmee publieke omroepen de eigen inkomsten wil verhogen. Een onderdeel daarvan zijn langere reclameblokken.

Sander Dekker schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De NPO en reclameverkooporganisatie STER willen langere reclameblokken op tv- en radiozenders gaan uitzenden om het maximaal toegestane reclameminuten optimaal te benutten. Er komt overigens geen uitbreiding het aantal reclameminuten dat op publieke zenders per uur mag worden uitgezonden.

Video on demandEn ander onderdeel van het inkomstenplan van de NPO is meer opbrengsten uit video on demand te realiseren. Een eerste aanzet is de komst van de betaalde tv-dienst NPO Plus dat als onderdeel van de landelijke uitgesteld kijken-dienst NLziet in Nederland wordt aangeboden. De NPO krijgt hierbij per bekeken uitzendminuut uit het abonnementsgeld uitbetaald. Ook samenwerking bij programmabladen kan volgens de NPO tot meer inkomsten leiden.

VoorrangHet beter benutten van reclamezendtijd moet volgens Dekker in zijn brief aan de Tweede Kamer eerste prioriteit zijn en voorrang krijgen. De NPO mag de extra inkomsten rechtstreeks laten terugvloeien naar de eigen tv-programma’s van de publieke omroepen.