Elektronicafabrikanten zijn druk bezig om de nieuwe beeldtechniek Ultra HD wereldwijd in de huiskamer te brengen. Maar zijn tv-zenders er eigenlijk wel klaar voor? In Nederland zeker nog niet.

Natuurlijk een Ultra HD-televisie levert een beter beeld op. Ook als men niet naar Ultra HD-content kijkt, is de beeldkwaliteit door een grotere pixeldichtheid beter. Ondanks dat meer volwaardige Ultra HD-content beschikbaar komt, blijft het aanbod schaars. Zeker via lineaire tv. Via satelliet zijn enkele Ultra HD-demokanalen te ontvangen maar die zenden vaak hetzelfde content uit. Online kan de bezitter van een Ultra HD-televisie vooral bij onbeperkt kijken-dienst Netflix het mooie 4K Ultra HD-beeld vinden.

Nederland blijft achterVan Nederlandse tv-zenders hoeven we in de komende jaren weinig Ultra HD verwachten. Het uitzenden van HD is voor veel omroepen al moeilijk. RTL 4 zendt goed bekeken programma’s als The Voice of Holland nog steeds niet in HD-kwaliteit uit. Een simpele kosten- en batenberekening lijkt hiervan de oorzaak. Maar ook de publieke omroep zakte op 16 oktober weer eens door het ijs. De uitreiking van belangrijke tv-prijs Gouden TelevizierRing werd wel live op NPO 1 uitgezonden maar ondanks dat er bij de registratie van HD-camera’s werden gebruikt, moest de NPO 1 HD-kijker het met SD-beelden doen. En dat terwijl uitzendende omroep AVRO voor de - door bezuinigingen verplichte - samenwerking met de TROS juist één van de publieke omroepen was die het voortouw bij HD nam.