De Duitse publieke omroepen gaan op termijn de twee themakanalen ZDF.Kultur en Eins Plus schrappen. In de plaats moet een online jeugdkanaal komen met een budget van 45 miljoen euro.

Het ZDF wilde zelf de themazender ZDF.Kultur al langer schrappen omdat er weinig kijkers voor zijn en hoge distributiekosten. Eins Plus moet ook verdwijnen zodat het budget kan worden ingezet om met de publieke omroep meer jongeren te bereiken en specifiek een doelgroep van vijftien tot vijfentwintig jaar. Deze slag hebben vooralsnog de commerciële zenders gewonnen.

Kritiek op online plannen
De Duitse politiek heeft in principe groen licht gegeven voor het plan, maar er is nog discussie over de invulling. Het budget dat vrijkomt voor het jeugdkanaal bedraagt dan 45 miljoen euro per jaar. ARD en ZDF vinden dat die zender een exclusief online zender moet worden dus geen lineaire zender via de traditionele uitzendplatformen als satelliet, iptv, kabel en dvt-t. Daarop is bij voorbaat kritiek te horen omdat jongeren via het internet media gebruiken maar niet in de vorm van een voorgeprogrammeerde tv-zender. Wat bij het doorvoeren van de plannen, waarmee twee lineaire (HD-) kanalen verdwijnen, met de vrijkomende capaciteit op ondermeer de satelliet gebeurt, is nog niet bekend. Mogelijk wordt deze ingezet om de zenders ARD Alpha, Radio Bremen TV en SR Fernsehen Südwest versneld in HD te gaan uitzenden.