Hongarije komt door haar mediabeleid steeds meer onder vuur te liggen. RTL Group heeft een klacht ingediend bij de EU en Eurocommissaris Kroes is woest over een internet-belasting.

RTL Group heeft intussen een officiŽle klacht bij de Europese Commissie ingediend. Het bedrijf kreeg van de Hongaarse overheid een belastingtarief van tachtig procent op de advertentie-inkomsten opgelegd. RTL ziet dit als een poging om commerciŽle en ook van de staat onafhankelijke partijen te weren. De RTL-zenders hebben een marktaandeel van 13,5 procent in Hongarije. De Europese Comissie is ondertussen zeer bezorgd over Hongarije. De RTL-zenders worden in Hongarije ook door M7 Group S.A. via Astra 23,5 oost verspreid.

Neelie Kroes boos over internetbelasting
Hongarije gaat nog een stap verder met een anti-Europees mediabeleid met het voorstel om belasting te gaan heffen op het gebruik van het internet per gigabyte. Als argument wordt gebruikt dat met de huidige telecomwet de overheid steeds meer inkomsten misloopt omdat het internetverkeer steeds meer in de plaats komt van traditioneel telefoneren en sms-en. Eurocommissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor het telecombeleid in Europa, heeft via twitter haar verontwaardiging over de voornemens uitgesproken en zegt deze plannen niet te steunen, maar juist als de verkeerde weg te zien. Het voorstel wordt nu kritisch bestudeerd.