Negen gemeenten in Twente die die aandeelhouder van Cogas zijn, hebben het kabelbedrijf teruggefloten bij besluit om Ziggo vanaf 1 januari 2015 van het kabelnetwerk te weren.

De politieke druk op Cogas wordt hierdoor nog groter. Het kabelbedrijf besloot onlangs de overeenkomst met Ziggo voor de doorgifte van digitale diensten vanaf 1 januari 2015 te beŽindigen. Cogas levert op het eigen kabelnetwerk alleen analoge tv-diensten. Het heeft met Ziggo een overeenkomst voor het leveren van digitale diensten als tv, internet en telefonie gesloten waardoor Cogas-klanten via Ziggo de gewenste digitale diensten kunnen afnemen. Door het besluit van Cogas moeten deze klanten noodgedwongen naar Caiway overstappen. Met deze aanbieder heeft Cogas namelijk een nieuwe overeenkomst gesloten. Caiway is eigendom van Rabobank Bouwfonds CIF. Cogas werkt met dit investeringsfonds samen bij de aanleg van een glasvezelnetwerk in Twente.

UitstelVeel Cogas-klanten trokken de afgelopen dagen vanwege de gedwongen overstap van Ziggo naar Caiway hard aan de bel. Zo gaat het veel Twentenaren maandelijks tientallen euroís extra kosten om soortgelijke digitale diensten bij Caiway af te nemen. Ook vervalt het huidige emailadres en kan men niet meer van Ziggo Wifispots gebruikmaken. De gemeenten die aandeelhouders van Cogas zijn, zitten met de hele situatie in de maag. Ook landelijk wordt naar Twente gekeken. Zou houden ook de Tweede Kamer en de Consumentenbond zich met de zaak bezig. Dat is voor de aandeelhoudende Twentse gemeenten dan ook reden om bij Cogas op uitstel van doorgiftestop van digitale Ziggo diensten aan te dringen.

Meer tijd nodigGemeenten willen extra tijd om alle alternatieven te bespreken. Daarbij moet in ieder geval een situatie ontstaan waarbij bij de huidige Ziggo-klanten hun huidige emailadres behouden en Caiway het alarmeringssysteem voor bejaarden overneemt. Cogas geeft na het weekend inhoudelijk antwoord op de eisen die de gemeenten hebben gesteld.