Neelie Kroes heeft haar koffers ingepakt en kantoor in Brussel opgeruimd. Na twee termijnen van vijf jaar stopt ze ermee. Voornamelijk omdat ze zich te oud vond voor nog eens vijf jaar.

De VVD-politica is dan tien jaar Eurocommissaris geweest, waarvan de laatste termijn met de portefeuille van de digitale agenda. Daarin kreeg ze veel voor elkaar zoals eerlijkere grensoverschrijdende tarieven voor mobiele telefonie en internet in de Europese Unie, het stimuleren van de verdere uitrol van glasvezel en recent nog wist ze met haar felle kritiek op Hongarije voor een internettax zoveel protesten los te maken dat dit van de baan is. Wat Kroes niet wist te bewerkstelligen is één digitale markt voor de Europese Unie. Grenzen bestaan nog altijd.

Boek en award voor Kroes

De ervaren politica werd in 2004 Eurocommissaris voor Mededinging, een zware en prestigieuze post waaraan ze de reputatie van een ijzeren dame overhield en ook wel Nikkelen Neelie genoemd werd. Ze oogstte veel lof voor haar harde aanpak van sjoemelende bedrijven. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) reikte haar afgelopen week de Paul Nouwen Award uit "Haar strijd voor openheid van data en het stimuleren van creativiteit heeft grote inzichten gegeven en mogelijkheden blootgelegd, waarvan Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder profiteert”. Over haar werk en loopbaan is ook een boek verschenen.