Samsung zag sinds 2011 niet meer zulke lage winstcijfers. De verliezen treden op door zware concurrentie in de markt voor smartphones. Het bedrijf kwam onder de 25 procent marktaandeel.

Door felle concurrentie op de smartphonemarkt door Apple en goedkope Chinese modellen ging het nettoresultaat met zowat de helft omlaag in vergelijking met een jaar eerder. Bij de afdeling voor smartphones van Samsung nam de winst met 74 procent af. Samsung is 's werelds grootste producent van smartphones, maar kampt met concurrentie van de nieuwe iPhones van Apple en goedkope modellen die worden verkocht in China door bedrijven als Xiaomi (dat Samsung in China al inhaalde) en Lenovo.

TV-tak Samsung doet het goed
De omzet van Samsung ging met 20 procent omlaag en het bedrijf probeert nu met een nieuwe strategie het tij te keren. Of dat lukt is de vraag, want alle concurrenten (waaronder ook LG) hebben vergelijkbare technologie en leveren goedkopere toestellen of hebben lagere productiekosten. Samsung liet vrijdag haar investeerders weten dat het bedrijf in zijn totaliteit wel degelijk meer telefoons heeft verkocht, maar dat het verlies hem er in zit dat dit veel minder high-end toestellen zijn. Samsung boekte wel goede resultaten bij de afzet van televisietoestellen en componenten.


Geschreven door: Jan-Hein Visser