De onvrede van Twentenaren over de verplichte overstap van Ziggo naar Caiway voor digitale diensten via het kabelnetwerk van Cogas heeft tot een waar Twents protestlied geleid.

Het is het volgende hoogtepunt in de Cogas-soap die de gemoederen blijft bezighouden in diverse gemeenten in Twente waar Cogas de eigenaar van het kabelnetwerk is. In de periode van januari tot begin maart worden in deze gemeenten in groepen van drieduizend abonnees de huidige digitale diensten tv, internet en telefoon die door Ziggo geleverd worden afgesloten. Vanaf dat moment kunnen Cogas-klanten alleen nog van Caiway-diensten onder de merknamen Caiway en Cbizz gebruikmaken. Er is felle weerstand tegen de wisseling van aanbieder. Caiway levert volgens veel Twentenaren duurdere en minder completere digitale diensten.

RabobankNaast Cogas en Caiway wordt ook de Rabobank in het protestlied betrokken. Rabobank is betrokken van investeringsfonds CIF. Deze investeerder is volledig eigenaar van dienstenaanbieder Caiway en bezit vijftig procent van de aandelen Cogas. CIF rolt samen met Cogas in het verzorgingsgebied van het kabelbedrijf een nieuw glasvezelnetwerk uit. Op dit netwerk wordt in eerste instantie Caiway de enige dienstenaanbieder. Caiway heeft al toegezegd dat medio 2015 er concurrenten op dit glasvezelnetwerk actief worden.