De afgelopen weken is er een nieuwe grote actie tegen cardsharing geweest. Ook dit keer lag het zwaartepunt in Zweden. Bij de actie werd de volledige boekhouding in beslag genomen.

Cardsharing is de term voor het delen van smartcards van tv-aanbieders met meerdere mensen. Eén abonnement kan met deze techniek meerdere keren zonder medeweten van de aanbieder met andere huishoudens worden gedeeld. Aanbieders lopen naar eigen zeggen alleen in Europa tientallen miljoen euro’s schade door inkomstenderving op. Acties tegen cardsharing vinden in diverse Europese landen plaats.

Scandinavië heeft strengere wetgevingEr vinden relatief meer acties in Scandinavische landen plaats. Dit komt door de strengere wetgeving voor internetfraude. Zo is in Zweden op 1 augustus een nieuwe wet ingegaan waardoor het mogelijk wordt ook gebruikers van cardsharing als afnemer te vervolgen. Bij een actie die in oktober werd in Göteborg door justitie werd gehouden, werd niet alleen de eigenaar van de cardshareserver gearresteerd. De boekhouding werd ook in beslaggenomen. Aan de hand hiervan heeft de Zweedse politie de jacht op ongeveer vierhonderd klanten van de cardshareserver geopend.

Satelliet en kabel getroffenDoor grensoverschrijdende ontvangstmogelijkheden komt cardsharing het vaakst bij satelliettv-aanbieders voor. De afzetmarkt voor eigenaren van cardshareservers is hierdoor net zo groot als de footprint van de satelliet. Steeds vaker wordt cardsharing ook bij kabeltv-aanbieders voor. In Nederland worden onder meer Ziggo, UPC en CanalDigitaal door cardsharing benadeeld. Vorig jaar vond de eerste grootste cardsharing-actie in Nederland plaats. Het juridisch traject loopt nog.