Russia Today ligt onder vuur van mediawaakhond Ofcom. De door het Kremlin gefinancierde nieuwszender heeft de Britse regelgeving geschonden bij het verslaan van de Oekra´ne-Crisis.


Russia Today is de internationale Russische nieuwszender en wordt gefinancierd door de Russische staat. Nog onlangs werd het budget fors verhoogd. In Groot-BritanniŰ is de zender vooral geliefd bij de vele Russische expats en heeft zelfs een kanaalslot op Freeview (het Britse Digitenne). Russia Today begon vorige maand met de Britse versie RT UK. De overtredingen betreffen eerdere uitzendingen van de internationale variant.


Russia Today partijdig in Oekra´ne crisis

Ofcom stelt dat Russia Today de Britse regelgeving, waarbij nieuwszenders onpartijdig moeten zijn in hun berichtgeving, heeft overtreden. In de verslaggeving over de crisis in de Oekra´ne kiest de nieuwszender volgens Ofcom in vier verslagen duidelijk partij voor Rusland en tegen de Oekra´ne. Ofcom realiseert zich dat Russia Today het nieuws vanuit Russisch perspectief brengt, maar dat een zender altijd een zekere mate van onpartijdigheid in acht dient te nemen, vooral waar het gaat om internationale politiek-gevoelige kwesties. Ofcom kan de zender, die vaker overtredingen beging een boete opleggen of zelfs de licentie ontnemen.


Zender reageert op zijn Russisch
Russia Today, waarvan de Russische president vorig nog stelde dat de zender de eenzijdige berichtgeving van westerse nieuwszender moet doorbreken, heeft laten weten zich neer te leggen bij het oordeel van Ofcom en indien nodig aanpassingen door te voeren. Naar Russisch gebruik reageerde de zender met complexe bewoordingen waarmee het toegeeft dat de berichtgeving moet worden aangepast, maar met de nodige steken onder water. Het oordeel van Ofcom is volgens Russia Today goed omdat er duidelijk mee wordt dat zenders niet te veel de mening van hun eigen regering moeten weergeven, maar de zender kijkt er tegelijk naar uit dat Ofcom de controle daarvan ook consequent op alle nieuwszenders gaat toepassen ten bate van de kijker.