Er komt een kleiner en goedkoper model van de mini-computer Raspberry Pi op de markt. Het nieuwe model A+ heeft een verkoopprijs van onder de twintig euro.
Raspberry Pi wordt in Nederland vooral als mediaspeler en connected tv-apparaat gebruikt. Op de kleine computer kan zelf software worden geplaatst. Veel gebruikt is XBMC. Enkele commerciŽle bedrijven gebruiken de mini-computer voor het aanbieden van tv-internet mogelijkheden. Ze maken daarbij een eigen grafische schil rond XBMC waarbij veel apps vooraf zijn geÔnstalleerd. Hierdoor krijgt de koper een plug and play-apparaat dat direct bruikbaar is. Men betaalt hiervoor in sommige gevallen wel twee tot vier keer de aanschafwaarde van de Raspberry Pi. Via een HDMI-kabel kan het kleine apparaat aan de televisie gekoppeld worden. Natuurlijk ontbreekt de netwerk-aansluiting niet.

Miljoenen Raspberry Pi-gebruikersWereldwijd zijn er bijna vier miljoen Raspberry Pi-gebruikers. Omdat de mini-computer zonder besturingssysteem wordt geleverd, zijn het vooral kenners en hobbyisten die het apparaat gebruiken. De nieuwe Raspberry Pi A+ beschikt over een 700MHz dual-core processor, 256MB werkgeheugen, een HDMI- en USB-aansluiting. Het meest gebruikte Raspberry Pi-model werd dit jaar door Totaal TV getest.

Op zoek naar de ideale mediaspeler viel ons oog op de Raspberry Pi. Kan dit kleine computertje leveren wat het belooft?
De ideale mediaspeler kan alle bestandsformaten aan, speelt video in 1080p-formaat zonder haperingen en veroudert nooit door een onafgebroken stroom updates. Tot dusver beantwoordt alleen XBMC aan deze eisen, maar wie deze software soepel wil draaien moest daarvoor een computer naast de tv plaatsen. Veel gedoe dus, en een dure grap bovendien. De Raspberry Pi belooft een klein en vooral goedkoop alternatief te zijn.
De Raspberry Pi is oorspronkelijk helemaal niet bedoeld om te fungeren als mediaspeler. Het eenvoudige computertje werd ontwikkeld voor educatieve doeleinden door de Universiteit van Cambridge. De prijs is zo laag mogelijk gehouden, en de Raspberry Pi is dan ook uiterst betaalbaar, ook voor scholen in ontwikkelingslanden. Hobbyisten maakten de Raspberry Pi vervolgens geschikt voor allerhande toepassingen, zoals een gamesysteem, fileserver of mediaspeler. In deze laatste vorm is de Raspberry Pi ook te koop als onderdeel van een compleet pakket waarmee de consument direct aan de slag kan.
Het Raspberry Pi mediaspelerpakket dat we testen bestaat uit een aantal onderdelen. Allereerst is er de Raspberry Pi zelf: een naakt printje ter grootte van een pakje sigaretten, voorzien van 512 MB geheugen, een SD-kaartlezer en de nodige in- en uitgangen. Koeling is niet nodig, dus de Raspberry Pi is volledig stil. Moet dit geval ons gaan voorzien van HD video? We zijn sceptisch. Een zwart kunststof doosje waar de printplaat inpast wordt meegeleverd. Met een beetje voorzichtig duwen en wrikken past het printje precies, en het resultaat is compact en solide.
Verder vinden we in het pakket een voeding met micro-USB plugje, een netwerkkabel en een HDMI-kabel. Heel belangrijk is het meegeleverde SD-kaartje van 4 GB, waarop een pakket met besturingssysteem en mediaspelersoftware is voorgeÔnstalleerd. De leverancier heeft gekozen voor de slanke Linuxdistributie Raspbmc in combinatie met XBMC.
De open mediaspelersoftware XBMC is beschikbaar voor veel verschillende platforms, waaronder Windows, Linux, OSX (Apple), iOS (iPad, iPhone), en Android. De versie die geleverd wordt bij de Raspberry Pi heet Frodo, en dat is tevens de laatste stabiele release. We zijn dus helemaal up to date. En groot voordeel van XBMC boven andere mediaspelers is dat de software voortdurend wordt doorontwikkeld door een actieve gebruikersgroep. Waar andere mediaspelers het nogal eens laten afweten omdat ze bepaalde nieuwe bestandsformaten niet kunnen afspelen, doet dit probleem zich bij XBMC nooit voor. Speciale plugins geven XBMC extra functionaliteit, zoals het online ophalen van ondertitelingsbestanden, het kijken naar sites als YouTube en diensten met een minder legaal karakter.
Documentatie wordt niet meegeleverd, maar het aansluiten wijst zichzelf. Met de HDMI-kabel sluiten we de Raspberry Pi aan op de tv, de netwerkkabel gaat naar de router. Een aan- en uitknop is er niet: als we de voeding in de speler steken, verschijnt na ongeveer veertig seconden het menu van XBMC. Wie al bekend is met XBMC weet direct de weg door de menu's, en dat is een enorm voordeel. Er zijn twee USB-poorten voor het aanbieden van mediabestanden of randapparatuur.
Naast de HDMI-uitgang heeft de Raspberry Pi een analoge composiet video-uitgang en een mini-jack voor analoog stereogeluid. Met de juiste verloopkabels (niet inbegrepen) kan de speler hiermee worden aangesloten op toestellen met scart- of cinch-ingangen. De beeldkwaliteit is dan natuurlijk beduidend minder.
Onze grote vraag is of de combinatie van Raspberry Pi en XBMC ons hetzelfde gemak en een gelijke kijkervaring biedt als XBMC op een pc. De processorkracht van de Raspberry Pi is natuurlijk beperkt, dus het is al knap dat hij Łberhaupt de mediaspelersoftware kan draaien.
Wat ons direct opvalt is dat de gebruikersinterface er minder scherp uitziet dan we gewend zijn. Om processorkracht te sparen worden de menu's in 720p getoond in plaats van 1080i. Videobestanden worden echter in hun volle glorie getoond, zo is de belofte.
Bij ons pakket is geen afstandsbediening meegeleverd. Dat hoeft ook niet, want de gebruiker kan zelf kiezen hoe hij de speler wil besturen. Het eenvoudigst gaat dat via de afstandsbediening van de tv. Dit werkt voor alle toestellen die een retoursignaal kunnen geven via de HDMI-kabel; een techniek die CEC (Consumer Electronics Control) is genoemd, maar door fabrikanten wordt aangeduid als Easy Link (Philips), Anynet+ (Samsung), SimpLink (LG) of VIERA Link (Panasonic). En het mooie is dat het werkt! Met de pijltjestoetsen op de afstandsbediening lopen we door de menu's, en andere toetsen nemen de functie over van de muisknoppen.
Bij normaal gebruik volstaat dus de afstandsbediening van de tv, maar ideaal is het niet. Vooral bij snel navigeren en het invoeren van tekst is een toetsenbord en muis handiger. Een draadloze afstandsbediening met qwerty-toetsen en een touchpad is in zo'n geval ideaal. Tijdens het testen proberen we een model van Trust, dat direct feilloos werkt. Voor Android en iOS is er ook een app die smartphones en tablets verandert in een afstandsbediening voor XBMC.
De bediening van XBMC op de Raspberry Pi is duidelijk trager dan we op de pc gewend zijn, maar ook weer niet zo traag dat we er gek van worden. Ook het starten van een film gaat behoorlijk vlot. Belangrijker nog is dat zelfs zware bestanden vlekkeloos worden afgespeeld, zonder haperingen of vastlopers tijdens het voor- of achteruit springen. XBMC vindt direct de bestanden die we via USB op een stick of externe harddisk aanbieden, en met een beetje handigheid vinden we ook de NAS en andere videoverzamelingen in ons thuisnetwerk. Over de beeldkwaliteit hebben we niets te klagen.
Als we in onze videoverzameling verschillende bestandsformaten uitproberen, lopen we af en toe op een probleem. Zo blijken ISO- en dvd-bestanden niet zonder meer te worden afgespeeld. Hiervoor zijn aanvullende MPEG-2 en VC-1 licenties nodig. Die kunnen eenvoudig online worden aangeschaft, en het is aan de gebruiker of hij die een paar euro waard vindt.
Ook ontbreekt aanvankelijk het geluid bij films met een Dolby Digital of DTS soundtrack. Voor het decoderen van deze geluidsstromen is heel wat processorkracht nodig. In de standaard instellingen worden deze geluidssporen daarom ongewijzigd doorgestuurd, om te worden weergegeven door een home cinema set. Wie die optie niet in huis heeft, kan dat instellen in XBMC, zodat er toch geluid wordt weergegeven.
In plaats van een bedrade verbinding met de router via de ethernetpoort, kunnen we ook kiezen voor draadloze Wi-Fi met een USB-dongle. Installatie is even een uitzoekwerkje, en voor een optimale verbindingssnelheid verdient een vaste draad altijd de voorkeur.
De internetmogelijkheden zijn op zijn zachtst gezegd interessant. We kunnen gebruik maken van YouTube en Uitzending gemist, maar navigeren en zoeken gaat traag zodat de lol daar al snel af gaat. Er zijn echter ook enkele plug-ins voorgeÔnstalleerd die toegang geven tot diensten waarop de nieuwste films en series kunnen worden bekeken, vaak in verbluffend fraaie kwaliteit. Met zo'n schatkist aan videocontent nemen we de lange wachttijden voor lief. Zelf downloaden is hiermee een ťťn klap overbodig geworden en nee, dit kan natuurlijk onmogelijk legaal zijn.
De Raspberry Pi mediaspeler is niet alleen geweldig voor in de huiskamer, maar ook een ideale reisgenoot. Hij is compact in de koffer en aan te sluiten op zowel moderne tv's met HDMI als oudere toestellen met een scart-ingang. Met onze videoverzameling op een externe harddisk of wat USB-sticks hoeven we nergens zonder entertainment te zitten. Om er zeker van te zijn dat we de speler kunnen bedienen, moet er wel een USB-muis mee in de koffer.
En dan het klapstuk: de prijs van dit alles. Voor het complete voorgeÔnstalleerde pakket betaalden we zestig euro. Wie zelf de juiste kabeltjes in huis heeft, een voeding regelt (de lader van een mobieltje bijvoorbeeld) en de gratis software op een SD-kaartje weet te installeren, kan die prijs nog eens bijna halveren. Een Raspberry Pi kost online namelijk zo'n 35 euro.
SOFTWARE De geteste Raspberry Pi draait Raspbmc en XBMC versie 12.3 Frodo
OPSTART EN VERBRUIK De Raspberry Pi (versie 2.0) met beschreven software start op in veertig seconden. In bedrijf verbruikt hij 3,5 watt.
Geschreven door: JvB