De NOS heeft zoals verwacht uit oogpunt van bezuinigingen geen bod gedaan op de rechten van de Champions League. Ondertussen wil de Tweede Kamer antwoorden inzake de Eredivisie deal.

NOS-directeur Jan de Jong vanmiddag bevestigde maandag dat de NOS er definitief van af ziet, maar dat dit ook simpelweg een keuze is. Er is geen geld meer voor en een dergelijk bod mag niet ten koste gaan van de kerntaak van de NOS: nieuwsvoorziening. Ook in de verslaggeving van andere sporten dan voetbal wil de NOS kunnen blijven voorzien. Een bod op de Champions League wordt bewust aan de commerciŽlen gelaten.

RTL biedt wel op rechten
Van de commerciŽle partijen staat vast dat RTL een bod heeft gedaan op de rechten van de Champions League. Op het moment van schrijven is nog niet bekend of en hoeveel SBS en FOX hebben geboden. RTL Nederland heeft laten weten wel een bod te hebben gedaan, maar de zendergroep, maar wil niets over de hoogte van het bod loslaten, behalve dat RTL het voetbal niet tegen elke prijs wil binnenhalen en ook zonder kan.

VVD wil openheid Eredvisie

De VVD wil ook openheid over de deal die de NOS heeft gesloten om de voetbalwedstrijden in de Eredivisie uit te zenden. Tijdens het media-debat in de Tweede Kamer stelde Ton Elias maandag namens de VVD dat niet te controleren is of er op een verantwoorde manier is omgegaan met de tientallen miljoenen aan belastinggeld tijdens het bieden. De NOS en NPO kunnen geen openbaarheid geven over het bod op straffe van een boete.

Staatssecretaris van Media Sander Dekker wil ook dat de vertrouwelijke stukken alsnog worden vrijgegeven.