De stroomvoorziening in BelgiŽ en tevens enkele Nederlandse grensgebieden dreigt verder in het geding te komen. Bij bewuste onderbrekingen moet de nationale radio in de lucht blijven.

In BelgiŽ zijn grote capaciteitsproblemen ontstaan na de uitval van de reactoren Thiange 2 (bij Luik), Doel 3 en Doel 4 (bij Antwerpen) en dit weekeinde ook nog eens een brand in Thiange 3. De maatregelen die de overheid heeft genomen liegen er niet om. Indien nodig wordt per regio de stroom afgeschakeld. Ook alle diensten van Telenet en Proximus gaan dan op zwart, maar de nationale radiozenders moeten het langst in de lucht blijven.

Kerstverlichting BelgiŽ uit
De Belgische regering overweegt zelfs om in de donkere dagen rond Kerstmis de kerstverlichting tussen 17.00 uur en 20.00 uur uit te doen. Dit is onderdeel van een energiebesparingsplan waarmee Brussel het dreigende stroomtekort wil zien te voorkomen. BelgiŽ kan niet genoeg stroom invoeren en veel grote centrales liggen stil.

Weerberichten informeren over stroomsituatie

Op de Belgische televisie, waaronder de VRT, wordt het publiek al een tijdje geÔnformeerd over de situatie van het stroomnet. Bij deze berichten wordt een schaalverdeling gehanteerd die het risico op uitval of een bewuste afschakeling aangeeft. Ook wordt het publiek geadviseerd zoveel mogelijk op het stroomverbruik te besparen.