BBC 3 wordt in oktober van volgend jaar opgedoekt, tenzij de BBC Trust door het Britse publiek ervan wordt overtuigd dat voornemen te blokkeren.

BBC 3 is het Britse equivalent van NPO 3 en bij kijkers op de satelliet, kabel en via iptv ook in Nederland een te ontvangen zender. De BBC wil het kanaal sluiten als lineaire zender. Het budget komt dan vrij voor meer drama-series op BBC 1 en BBC 3 wordt alleen nog een online platform. De BBC Trust kan dit bij veel protest blokkeren.


Britse kijker geeft mening

Vrijdag heeft het toezichthoudend orgaan van de BBC, de BBC Trust, de definitieve plannen voor BBC 3 in ontvangst genomen en beoordeeld. Dat wil niet zeggen dat deze ook goedgekeurd worden. Het Britse publiek, feitelijk de belastingbetaler die het publieke BBC-aanbod financiert, heeft nu vanaf januari het laatste woord.


Nederlandse kijker buitenspel

Kijkers uit Nederland of BelgiŽ kunnen niet reageren omdat de ontvangst van BBC 3 hier niet wordt gefinancierd met Brits belastinggeld. Als BBC 3 verdwijnt is het aan BBC Worldwide, de commerciŽle tak, om bij distributeurs al dan niet met een vervangend kanaal te komen. De free to air satellietontvangst is enkel een 'signaaloverspill'.