De Olympische Spelen moeten vanaf volgend jaar niet meer enkel om de twee jaar op televisie komen. Het IOC wil een over the top TV kanaal opzetten dat wereldwijd toegankelijk wordt.

Het Olympisch International Comité heeft maandag tijdens een bijeenkomst in Monaco besloten al in 2015 met een OTT kanaal te komen. Olympic channel wordt wereldwijd toegankelijk als online platform dat ervoor moet zorgen dat kijkers permanent toegang hebben tot de spelen. De financiering bedraagt 490 miljoen euro per jaar.

IOC zoekt contact met jongeren
Middels de nieuwe zender wil het Olympisch Comité vooral jongeren bereiken om deze in de toekomst warm te maken voor de spelen. Voor het kanaal wordt een schatting voor het break even punt berekend van zeven tot maximaal tien jaar. De financiering komt voor 36% bij het IOC vandaan, de rest van het Olympic Movement Fund, sportfederaties en nationale comités. Sponsoring en opbrengsten uit rechten ronden het budget af. Het kanaal wordt door Olympic Broadcasting Services opgezet, dat ook de feed voor de reguliere spelen verzorgt.


Geschreven door: Jan-Hein Visser