De Nederlandse publieke omroep (NPO) gaat terug naar zes omroepen. Dat heeft mediastaatssecretaris Sander Dekker besloten. Drie omroepen krijgen een aspirant status.
De aspirant omroepen WNL, HUMAN en PowNed moeten in de toekomst wel gaan samenwerken met de zes overgebleven omroepen. Dit zijn de fusieomroepen BNN-VARA, KRO-NCRV en AVROTROS en de zelfstandige omroepen EO, VPRO en Omroep MAX. Ook hebben de aspirant omroepen de keuze of ze zich bij de ledenloze publieke omroep NTR aan te sluiten. In zijn toekomstplan voor de NPO kijkt Dekker vijf jaar vooruit. Met de herstructurering moet de publieke omroep vanaf 2016 slagvaardiger worden.

Wettelijke taak om te informerenDe publieke omroepen krijgen van de politiek de wettelijk taak om programmaís te maken die hoofdzakelijk informatief, educatief of cultureel zijn. Andere omroeporganisaties krijgen de mogelijkheid om programmaís aan de NPO te leveren. Hiervoor komt vanuit de financiŽle middelen van de NPO een budget beschikbaar. Ook krijgen de publieke omroepen de taak om het uitzenden van programmaís te beperken die in soortgelijke versies al op de commerciŽle omroepen te zien zijn. Sander Dekker volgt met zijn besluit over de toekomst van de publieke omroep adviezen van het Commissariaat voor de Media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep.