De NOS zendt dit jaar carnaval uit. De live-uitzendingen van carnavalsoptochten zijn geschrapt. De reden zijn geld en sportevenementen die in het carnavalsweekend plaatsvinden.
Bezuiniging binnen de publieke omroep heeft deels voor een nieuw slachtoffer gezorgd. De NOS heeft besloten om dit jaar geen rechtstreekse verslagen van carnavalsoptochten uit te zenden. Vorig jaar rechtvaardigde de NOS de live-uitzending nog met het predicaat nationaal evenement. Nu zegt Peter Kloosterhuis – hoofd NOS Evenementen – dat de er geen geld is om bij de carnavalsoptochten in Limburg en Brabant aanwezig te zijn. Maar geld is niet de enige reden. Ook sportevenementen die de NOS op 14 en 14 februari wil uitzenden, spelen een belangrijke rol. Dat stelt Peter Kloosterhuis – hoofd NOS Evenementen – tegen de 1Limburg.

Carnavalsoptochten alleen live bij NOS

Kloosterhuis stelt dat het geen optie is om de carnavalsoptochten op een later tijdsstip uit te zenden. Daarnaast is alleen het weekend geschikt voor het live uitzenden van carnavalsoptochten. Op maandag en dinsdag zijn de dure uitzendingen niet te rechtvaardigen omdat veel Nederlanders die niet actief carnaval vieren ’s middags op het werk zijn. Op deze dagen kan de NOS ook niet in de bestaande programmering inbreken omdat veel bekeken programma’s als De wereld draait door en het NOS Journaal geprogrammeerd staan.