De indringer eind januari in het gebouw van de NOS en NPO blijft nog zeker negentig dagen in voorarrest zitten. Dat is opvallend lang. De rechtbank in Lelystad bepaalde dit donderdag.

Tarik Z. heeft een bekentenis afgelegd. De indringer stelt dat hij in zijn eentje heeft gehandeld en niet namens een terreurgroep of andere organisatie. Hij wordt verdacht van gijzeling, bedreiging en verboden wapenbezit. Het Openbaar Ministerie doet een persoonlijkheidsonderzoek naar hem en daarom is het voorarrest verlengd.

Opstelten dicht regionale omroep belang toe
De actie van de man, waarvan de beelden de hele wereld over zijn gegaan, heeft tot discussie geleid over de veiligheid van redacties in Nederland. Minister Opstelten van veiligheid en justitie liet afgelopen week weten dat de publieke omroepen daarnaast zelf verantwoordelijk zijn voor een goede back-up faciliteit. Hij wees er op dat de NPO werkt aan een nieuwe back-up locatie die half 2015 gereed is en dat de NPO en NOS ook samen het incident onderzoeken. Volgens Opstelten is de functie van de regionale omroepen ook niet weg te denken.