Op social media reageren tientallen Ziggo klanten teleurgesteld en boos over het aanstaande verdwijnen van France 2 en Rai 1 uit het digitale zenderaanbod. Dit is per 1 april een feit.

Namens het huidige UPC en eveneens Ziggo, stelt perswoordvoerster Ilse de Sain tegenover Totaal TV dat het schrappen van France 2 uit het zenderaanbod bij Ziggo en het niet opnemen van de zender in het pakket van UPC (waar die zender al sinds het verdwijnen bij het toenmalige Mr. Zap al niet meer te ontvangen was) op onderzoek naar zendervoorkeuren is gebaseerd. Tevens is Ziggo van mening dat met Arte en TV5 Monde voldoende Franstalig aanbod beschikbaar is en wordt mede daarom gekozen voor het opnemen van andere buitenlandse zenders in het digitale standaardpakket. Ook Rai 1 verdwijnt en maakt plaats voor Mediaset.

Fans france 2 en rai 1 boos
Op social media zoals twitter worden verhoudingswijze veel teleurstellingen geuit. Dit beperkt zich weliswaar tot enige tientallen, maar de Franse en Italiaanse taal worden in Nederland slechts door een beperkte doelgroep beheerst. In het verleden heerste ook al eens boosheid toen TV5 Europe bij UPC verdween. Dit leidde indertijd tot bijeenkomsten met (de in 2014 opgeheven) programmaraden, waarbij zelfs werd gescholden en hard met deuren geslagen. In het digitale aanbod blijven nu evenwel diverse andere (grotendeels) Franstalige zenders beschikbaar bij Ziggo (en het huidige UPC). Dit zijn Arte, Mezzo, TV5 Monde, Euronews (als optioneel geluid), het Marokkaanse 2M Monde, Radio RFi en Radio FiP. Het Italiaanse Rai 1 verdwijnt net als eerder bij UPC, KPN en Delta al het geval was. Dat gebeurt omdat met het commerciŽle Mediaset Italia betere afspraken konden worden gemaakt die tevens inhouden dat de zender nooit op zwart gaat. Dat leidde bij Rai 1 vaak tot klachten.

Satellietontvangst alternatief voor ontvangst
Diverse mogelijkheden (maar niet altijd in goede of stabiele kwaliteit en vaak alleen via een VPN tunnel) bestaan online voor het bekijken van zenders als France 2 en Rai 1. Alternatieve providers die de zenders doorgeven zijn in de meeste gevallen niet beschikbaar. Satellietontvangst vormt wel een alternatief vermits een schotel kan en/of mag worden geplaatst. De zenders Rai 1, -2 en -3 zijn grotendeels ongecodeerd digitaal te ontvangen via de Eutelsat 13 graden oost. De zenders France 2, -3 en -5 zijn ongecodeerd digitaal te ontvangen via Eutelsat 5 graden west. Daarnaast zijn nog vele tientallen andere Franse en Italiaanse zenders via de satelliet te vinden.