Fred Rutten stopt als trainer van Feyenoord. Club en coach zullen dat na het competitieduel met FC Utrecht van zondag bekend maken. Daarmee komt een einde aan een verbintenis van slechts een seizoen.


Hoewel Feyenoord in eerste instantie langer door wilde met Rutten, nam de steun voor de coach de laatste weken in rap tempo af. Nog voor het Europa League-duel met AS Roma besloot de club het aflopende contract niet te verlengen, al dacht Rutten er toen al net zo over. Hij zag een langer verblijf zelf ook niet zitten.

Feyenoord verwijt Rutten dat hij de club te lang aan het lijntje heeft gehouden, de trainer ziet simpelweg te weinig perspectief in De Kuip. Rutten was nog niet begonnen of met Stefan de Vrij (Lazio Roma), Bruno Martins Indi (FC Porto) en Daryl Janmaat (Newcastle United) vertrokken drie internationals. Ook clubtopscorer Graziano Pelle ging, hij verruilde Feyenoord voor Southampton. Rutten moest de voorronde van de Champions League tegen Besiktas beginnen zonder rechtsback en spits. Pas later kwamen de vervangers Luke Wilkshire, Colin Kazim-Richards, Jens Toornstra, Karim El Ahmadi en Kenneth Vermeer.

Verspeeld
Het duurde tot eind september voordat Rutten Feyenoord op de rit kreeg. Toen had de club al dertien punten verspeeld. Rutten verwijt de club gebrek aan visie en doortastendheid. Hij had tijdens de winterse transferwindow Tjarron Chery (FC Groningen) willen hebben, met het oog op volgend seizoen, als Feyenoord ongetwijfeld weer spelers zal gaan verkopen. Dan stond de vervanger tenminste al klaar, in plaats van dat Feyenoord weer tot laat in de zomer zaken moest gaan doen. Chery had Rutten over de streep kunnen trekken, maar toen die níet kwam, wist de trainer genoeg.

Het vertrek van Rutten brengt Martin van Geel in een lastige spagaat. Nog geen drie weken geleden vertelde de technisch directeur voor de camera’s van RTV Rijnmond dat 'Rutten de beste kandidaat is voor Feyenoord' en dat het elftal onder zijn leiding 'het beste voetbal in Nederland speelt'. Nu moet hij ineens weg. Dat duidt erop dat Van Geel overruled is door Feyenoords raad van commissarissen. De clubleiding denkt nu na over de opvolging van Rutten. Dat wordt nog een lastig karwei. Ron Jans (PEC Zwolle) is geen kandidaat, Peter Bosz (Vitesse) is na zijn tijd als technisch directeur bij Feyenoord te besmet voor de functie van hoofdtrainer.

Van Geel móet nu met een goed alternatief komen. De leiding van Feyenoord verwijt hem dat hij te snel aankondigde verder te willen met Rutten en daarmee de regie uit handen gaf. De druk op de technisch directeur neemt toe.