In de Benelux is Amiko in korte tijd een van de voornaamste satellietmerken geworden. De HD8250+ is 蜑n van de nieuwe modellen.
De Amiko is een zeer complete single tuner satellietdecoder, maar de Amiko HD8250+ levert meer dan alleen satellietontvangst. Door het apparaat met de netwerkaansluiting aan het thuisnetwerk en het internet te koppelen, komen er allerhande interactieve mogelijkheden beschikbaar. Installatie is simpel, en met een ingebouwde kaartlezer en Common Interface is de kijker altijd verzekerd van ontvangst. En dat voor nog geen honderd euro. Lees de volledige test op onze website of in Totaal TV nummer 5.

いいいいいいいいいいいいいいいいいいいいいいい

In de Benelux is Amiko in korte tijd een van de voornaamste satellietmerken geworden. De HD8250+ is 蜑n van de nieuwe modellen.
Voor een budget-satellietontvanger wordt de Amiko HD8250+ met veel accessoires geleverd. Naast de kleine ontvanger zelf is er natuurlijk de afstandsbediening met bijbehorende AAA-batterijen aanwezig. Verder worden er diverse handleidingen meegeleverd, waaronder het uitvoerige Nederlandse exemplaar van distributeur Astrasat. Naast een HDMI-kabel vinden we - opvallend - ook een A/V-cinch verloopkabel voor een scartaansluiting.
Goed ogende ontvanger

Prominent aanwezig op het front van de ontvanger is een viercijferig display. Verder vinden we er de bedieningsknoppen voor de basisfuncties. Achter de frontklep - die met enige kracht moet worden geopend - vinden we een USB-aansluiting, een interne smartcardlezer en een slot waarin een Common Interface-module geplaatst kan worden. Op de achterzijde van de ontvanger zien we een LNB tuneringang zonder doorlusmogelijkheid. Digitale audio verloopt via een optische uitgang. Analoge audio en video zijn via drie cinch-aansluitingen aanwezig. Natuurlijk ontbreekt de digitale HDMI beeld- en geluidsuitgang niet. Ook aan de achterzijde van de ontvanger is ook een USB-aansluitmogelijkheid aanwezig; altijd handig voor een externe harde schijf of USB-stick voor de opname van programmas. Voor servicedoeleinden vinden we een RS232-aansluiting, en er is een netwerkaansluiting voor de interactieve mogelijkheden.
Interne voeding

Waar we op voorhand niet gecharmeerd van zijn is dat Amiko bij deze ontvanger van klein formaat de voeding in de behuizing van het apparaat heeft geplaatst. In de praktijk kan dat later tot problemen leiden met op het moederboard geplaatste componenten. De meegeleverde afstandsbediening voldoet, maar de knoppen dienen met enige kracht ingedrukt te worden. Kijken we naar de specificaties van de Amiko HD8250+, dan zijn die voor een zap-satellietontvanger ruim voldoende. Er kunnen ruim zesduizend tv- en radiozenders opgeslagen worden. Prettig is dat de fastscan-applicatie ondersteund wordt. Hierdoor is voor de CanalDigitaal- en TV Vlaanderen-abonnee altijd de laatst beschikbare zenderlijst aanwezig en kan men naar alle zenders uit het abonnementsaanbod kijken. Het is aan te raden om de auto-fastscanfunctie aan te zetten. Bij het aan- en uitzetten wordt dan via de satelliet gekeken of er een nieuwe fastscanzenderlijst beschikbaar is. Als dit het geval is, wordt deze direct automatisch genstalleerd. Om fastscan te gebruiken is ontvangst van de Astra1-satelliet noodzakelijk. Daarnaast wordt de blindscan-functie ondersteund. Hiermee wordt een satelliet door middel van een speciaal zoekprogramma geheel afgezocht naar ontvangstsignalen, met als resultaat dat vrijwel alle tv- en radiozenders die op de satelliet aanwezig zijn in de zenderlijst worden weergegeven.
Volledige DiSEqC-ondersteuning

De satellietontvanger beschikt over volledige DiSEqC ondersteuning. Het gaat hierbij om de protocollen 1.0, 1.1, 1.2 en USALS. Draaibare schotels en vaste schotelinstallaties met meer dan tien LNBs kunnen hierdoor ook bediend worden. Ook een Unicable LNB kan worden aangesloten. De beeldkwaliteit van de Amiko HD8250+ is zeer goed. Via de HDMI-aansluiting kunnen beeldformaten tot 1080p Full HD weergegeven worden. Omdat er ondersteuning van mkv-videobestanden is, kunnen we via het netwerk of vanaf USB films in het beste HD-beeldformaat bekijken. Ook de meest gebruikte andere video-, foto- en muziekbestanden kunnen vanaf afgespeeld worden. Als we een USB-opslagapparaat aan de ontvanger koppelen, krijgen we opnamemogelijkheden. Omdat er slechts 蜑n DVB-S2 satelliettuner - die overigens een gevoelige ontvangst heeft - aanwezig is, gaat het om beperkte opnamemogelijkheden. Wel is er timeshift en kunnen we live uitgezonden programmas op elk gewenst moment pauzeren om later verder te kijken.
Meer dan alleen satelliet

De Amiko HD8250+ levert meer dan alleen maar satellietontvangst. Door het apparaat met de netwerkaansluiting aan het thuisnetwerk en het internet te koppelen komen er allerhande interactieve mogelijkheden beschikbaar onder de knoppen van de afstandsbediening. We kunnen hierdoor onder meer videos via YouTube bekijken, recente weervoorspellingen zien en gebruik maken van een RSS-nieuwsprogramma. We kunnen het apparaat overigens niet alleen bekabeld, maar ook met de meeste USB Wi-Fi-sticks op het netwerk aansluiten. Via het onderdeel WebTV kijken we naar internetstreams van tv-zenders. Deze moeten nog wel door de gebruiker zelf ingevoerd worden. Op internet zijn echter kant-en-klare streamlijsten te vinden. Met de DLNA-mogelijkheid kunnen we bestanden vanaf NAS-servers via de Amiko HD8250+ op het televisietoestel afspelen. Als er meerdere NAS-servers op het thuisnetwerk aanwezig zijn heeft het apparaat wel wat moeite om de beschikbare bestanden goed en snel weer te geven.
Makkelijke eerste installatie

Eenmaal aansloten op een schotelantenne is de eerste installatie van deze Amiko een makkelijk te volgen procedure, die stap voor stap op het beeldscherm getoond wordt. Dat is belangrijk voor een product dat - mede door zijn voordelige prijs - een ideaal model is voor instappers. Omdat de fastscanzenderlijsten van CanalDigitaal en TV Vlaanderen ondersteund worden, is er binnen enkele minuten beeld. De werking van de smartcards van deze twee aanbieders in de interne kaartlezer verloopt zonder problemen. Deze kaartlezer gebruikt de zogeheten Mcas-emulatie, en dat wil zeggen dat toekomstige werking niet gegarandeerd kan worden. De laatste jaren is de Mcas-emulatie echter nog nooit uitgevallen en mocht dit in de toekomst toch gebeuren, dan is er altijd nog een CI-slot aanwezig. De meest gebruikte CI-modules werken hierin naar behoren. Met de nieuwe witte CI+ module van M7 Group kijken we via CanalDigitaal ook probleemloos naar FOX Sports International HD. Dit betaalkanaal gebruikt een speciale beveiliging vanwege de uitzendingen van het Premier League voetbal. Ook gelijktijdig gebruik van de CanalDigitaal en TV Vlaanderen smartcards in de interne kaartlezer en via een CI-module levert geen noemenswaardige problemen op.
Gebruiksvriendelijk

De gebruiksvriendelijkheid van deze ontvanger is echt opvallen. De menustructuur is goed. De informatie die op het scherm over de bekeken zender wordt gegeven is meer dan voldoende en vooral duidelijk. Verder is er een overzichtelijke EPG-programmagids aanwezig. De koppeling van EPG met de opnametimer verloopt probleemloos. Om zenders in een eigen gewenste volgorde te kunnen plaatsen zijn er favorietenlijsten aanwezig. Het zappen tussen kanalen verloopt snel en soepel, ook bij de gecodeerde kanalen. Minpuntje is dat er bij gelijktijdig gebruik van de interne kaartlezer en de CI-module enige tijd nodig is om van zender te wisselen. Het plaatsen van nieuwe firmware gebeurt via een USB-stick aan de voorzijde van de ontvanger. De installatie is makkelijk en simpel.
Conclusie

Een geweldig instapmodel tegen een zeer betaalbare prijs met veel mogelijkheden. De eerste kennismaking met satellietontvangst wordt hierdoor plezierig. Maar ook voor satellietkijkers die een nieuwe vervangende ontvanger zoeken is de Amiko HD8250+ een uitkomst.VERBRUIK EN OPSTART De Amiko HD8250+gebruikt neemt in standby-stand minder dan 0,5Watt uit het stroomnet op. In volledig gebruik varieert het tussen rond de 17Watt. De opstarttijd bedraagt rond de dertig seconden.
FIRMWARE We hebben de Amiko HD8250+getest met firmwareversie 2.0.69 MCAS. Apparatuur beschikbaar gesteld door Astrasat, Groningen.
Geschreven door: Jarco Kriek